Alfréd

Elhunyt Acker Bilk jazzklarinétos

2014.11.03. 14:39

Programkereső

A nyolcvanöt éves, világhírű brit klarinétos az ötvenes és hatvanas években kulcsszerepet játszott a tradicionális jazz felelevenítésében.

Acker Bilk hosszú betegség után hunyt el november 2-án, vasárnap. A klarinétművész leghíresebb száma a Stranger on the Shore című dal volt, amely meghozta neki a nemzetközi ismeretséget is. A dal 1962-ben a brit lemezeladási listák élén landolt. A zenész Bernard Stanley Bilk néven született a délnyugat-angliai Pensfordban 1929-ben. Az Acker nevet csak később vette fel, a szó egyébként cimborát jelent a somerseti szlengben.

Acker Bilk
Acker Bilk

Bilk több mesterséget is kipróbált mielőtt klarinétozni kezdett volna a hadseregben. Első bandáját Bristolban alapította a seregből való leszerelése után. A kecskeszakálláról, keménykalapjáról és jellegzetes mellényéről könnyen felismerhető zenész 2001-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja lett munkássága elismeréseként. Bilknél 2000-ben torokdaganatot diagnosztizáltak, de felépült, és folytatta koncertjeit. A legutolsó nyilvános szereplése 2013 augusztusában volt.

Bilk 2012-ben azt mondta a BBC-nek, hogy meglepte a Stranger on the Shore sikere, amelyet egyáltalán nem érzett különlegesnek, amikor megírta. "Nem gondoltam, hogy komolyan különbözik akármelyiktől a többi közül. Egyáltalán nem dolgoztam rajta sokat" - fogalmazott. A Stranger on the Shore mellett Bilk legsikeresebb dalai közé tartozik a Summer Set és a Buona Sera is. Bilk több millió lemezt adott el, és megkapta a rangos Ivor Novello-díjat is.