Sándor, Ede

Jazzakkordok a hálószobából

2014.11.04. 14:37

Programkereső

November 6-án egy mára világsztárként jegyzett amerikai énekesnő, Rebecca Martin ad koncertet a Budapest Jazz Clubban, oldalán férjével, a világklasszis jazzbőgős Larry Grenadier-el.

Rebecca Martin egy Oxford állambeli kis faluban született, ám zenei tehetségének kamatoztatása reményében már fiatalon New York-ba "disszidált", ahol az azóta Grammy-díjas Jesse Harris-szel alapította meg első duóját. Első, 1995-ben megjelent albumuk rendkívül pozitív nemzetközi fogadtatásban és számos szakmai elismerésben részesült.

Rebecca Martin
Rebecca Martin

Rebecca szólókarrierje 1998-ban indult, Thoroughfare című, saját szerzeményeket tartalmazó korongjával. 2002-ben kiadott sztenderdeket megszólaltató Middlehope albumát a New York Times az év legjobb tíz jazz kiadványa közé sorolta. Pályája 2006-ban ívelt világsztár magaslatokba, hiszen ebben az évben adott szenzációs koncertet a Carnegie Hallban. A sikeres koncertnek köszönhetően alig két évvel később Kurt Rosenwinkel által életre hívott és Larry Grenadier és Brian Blade közreműködésével rögzített Growing Season című albumon énekelt.

Rebecca Martin és Larry Grenadier
Rebecca Martin és Larry Grenadier

Az album sikerének köszönhetően Rebecca Martin a legnevesebb new yorki jazz klub, a Village Vanguard vezető és rendszeresen fellépő előadó közé tartozott. Sikerét és népszerűségét csak növelte 2010-ben megjelent When I Was Long Ago néven debütált lemeze, melyen Rebecca és - ekkor már - férje, Larry Grenadier mellett Bill McHenry szaxofonjátéka is hallható. Társa, a világklasszis jazz bőgős olyan szólisták mellett pallérozhatta magát, mint Joshua Redman, Mark Turner, David Shánchez, és Danilo Perez, sőt, több turné erejéig  oszlopos tagja volt John Scofield és Pat Metheny formációinak is.

A november 6-i, Budapest Jazz Clubban hallható repertoárjuk egy része kettejük, Twain címen rögzített korongjáról köszön majd vissza, melynek külön érdekessége, hogy a zenei anyag nagy részét szó szerint szobazenekarként, közös nyaralójuk hálószobájában rögzítették.