Gábor, Karina, Ders

Citera, et cetera

2014.11.05. 11:23

Programkereső

November 14-én a Fonóban kiderül, milyen lehetőségek rejlenek a sokak által becsmérelt népi hangszerben, a citerában.

Sokan azzal vádolják a citerát, hogy csak egysíkú, monoton zenélésre, vagy énekkíséretre alkalmas. A felületes megítélés komoly cáfolata ez az est. Lajkó Félix citeralemezének óriási sikere a hangszer használatának, technikai lehetőséginek széles skáláját igazolja. Gryllus Dániel citerás dalai, köztük a bibliai ihletésűek, vagy épp a Teljesség felé új hangszerelése, melyben egy tizenegy tagú kamarazenekar centrumában szól a citera, egy más fajta játékmódot mutat fel.

Lajkó Félix
Lajkó Félix

Az est folyamán az említett előadókon kívül jelen lesz még Berta Alexandra, Junior Prima díjas citerás, népdalénekes, valamint a Fölszállott a páva című tévéműsorból ismert Dudás Klára. A műsort színesíti még játékával Bolya Mátyás, aki ezúttal kimagaslóan tehetséges tanítványával, a szintén Junior Prima díjas Szlama Lászlóval fog együtt muzsikálni.

Ezen az esten a citerák mellett más hangszerek is megszólalnak, közreműködnek, többek között Gryllus Vilmos gitáron, és Szirtes Edina 'Mókus' hegedűn. A koncert előtt és után az előtérben megtekinthetőek Gáts Tibor citerakészítő mester alkotásai.