Zsuzsanna

Elhunyt a flamenco világsztárja

2014.11.06. 16:30

Programkereső

Elhunyt Manitas de Plata, a flamenco világszerte ismert francia képviselője. A 93 éves gitáros halálát lánya, Francoise közölte november 6-án.

 A zenésznek, akit Paco de Luciával és Django Reindhardttal együtt a műfaj királyai között emlegettek, több mint 80 albuma jelent meg, ezek 93 millió példányban keltek el világszerte.

Manitas de Plata (Forrás: Wikipédia)
Manitas de Plata (Forrás: Wikipédia)

1921. augusztus 7-én született a dél-franciaországi Sete városában, ahol jelentős cigány közösség él. Apja lókupec volt. Gitározni nagybátyja bátorítására kezdett, kilencévesen már játszott a hangszeren, anélkül, hogy olvasni tudta volna a kottát.

Eredeti neve Ricardo Baliardo volt, művésznevét, amely varázsujjakat jelent, később vette fel. A Riviérán, ahol kávéházak teraszain játszott, már így ismerte meg mások mellett Jean Cocteau, Pablo Picasso, Salvador Dalí és Brigitte Bardot, akik mind barátai lettek. A fotós Lucien Clergue ajánlotta amerikai producereknek, hogy hívják meg New Yorkba, ahol aztán a Carnegie Hallban aratott nagy sikert. Egy időben őt tartották a leghíresebb európai előadónak a világon.

A szép nők, a nagy autók és a szerencsejáték szerelmese volt, bevételeit pedig csaknem 80 fős törzse eltartására költötte, szegényen halt meg. Sok nővel volt dolga, pontosan ő sem tudta, hány gyereket nemzett, híresztelések szerint legalább 24-et, ő maga 13-at ismert el. Három fia, Jacques "Paco", Tonino és Diego tagja a világszerte ismert Gypsy Kings zenekarnak.