Eleonóra

Nász menyasszony és vőlegény nélkül

2014.11.06. 09:00

Programkereső

Erdély egyik legnevesebb hivatásos táncegyüttese, a Háromszék Táncegyüttes lesz a Hagyományok Háza vendége november 16-án és 17-én. A Könczei Árpád rendezte A banda című előadás főszereplője a Kárpát-medence egyik legjobb népzenei együttese, a Heveder.

A XXI. alkalommal megszervezett ATELIER Nemzetközi Színházfesztiválon a zsűri a "Liga a Színházért" Alapítvány különdíját ítélte oda A bandának, a remek produkciót jelölték a fesztivál fődíjára is.

A darab cselekménye egyszerű: lakodalomra készülnek a zenészek, érkeznek a vőfélyek, de a banda még nem készült el. Sietni kell, mert következik a menyasszonybúcsúztató, de valaki megzavarja a szép ceremóniát. A lakodalomban a pálinka hatására fokozatosan elszabadulnak az indulatok, a vacsora szegényes, hús csak a zenészeknek jut. Így aztán a násznép követelőző lesz, sőt egyesek agresszívvé válnak, és mindenki mást akar táncolni. A zenészek még a nászéjszakát is végig muzsikálják, majd fáradtan, saját maguk örömére zenélnek. És végül azt a cigarettát is elszívhatják, amit a nagy rohanásban nem volt lehetőségük, idejük elszívni.

Háromszék Táncegyüttes: A banda
Háromszék Táncegyüttes: A banda

Könczei Árpád koreográfus, az előadás rendezője a következőképp beszélt a A banda keletkezéséről: "A Száz évig sikere folytatásra ösztönzött: a magyarpalatkai banda és a mezőségi esküvők-lakodalmak emléke, a Heveder zenekar tudása, érett előadásmódja és a Háromszék Táncegyüttes erősödő tánckara új előadás megszületésére inspirált."

Fekete Réka, a Háromszék Független Napilap kritkusa így írt az előadásról: "Nász menyasszony és vőlegény nélkül, erotika, humor, részegség, agresszivitás - mindez egy mezőségi lakodalomban, ahol a zenészek egy percig sem pihenhetnek, ki kell szolgálniuk a násznépet, és akkor is elölről kezdik, amikor éppen befejeznék." Oana Stoica pedig, a Dilema Veche hetilap szerkesztője így jellemezte a táncszínházi előadást: „A banda a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház nyelvezetén keresztül, a színpadi látvány elemeit felhasználva mutatja meg annak időszerűségét, aktualitását egy már-már hiperreális térben."

Forgatókönyv: Könczei Árpád, Könczei Csongor

Zenei szerkesztő - játéktér: Könczei Árpád

Táncoktatók: Busai Norbert, Busai Zsuzsanna

Jelmezkészítés: Simó Júlia

Videó: Bakó Kincső, Kató Zsolt, László Lóránd

Művészeti munkatárs, táncoktató: Könczei Csongor

Rendező - koreográfus: Könczei Árpád