Géza

A citera bűvöletében – Dudás Klára és mesterei

2014.11.14. 16:57

Programkereső

A szokásos játékok mellett már az óvodában is a citera bűvöletében élt, a különleges hangszer pedig később még inkább a szívéhez nőtt. November 20-án az idei Fölszállott a páva egyik különdíjasa, Dudás Klára citeraművész mutatkozik be a Hagyományok Háza színpadán. Dudás Klára mesterei – Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor, Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika és Kompár-Rőmer Judit – mellett koncertjére meghívta a Fölszállott a pávában megismert zenésztársait is. Fellép többek közt Agócs Gergely, Herczku Ágnes és a Parapács zenekar is.

"Az első citerás, akit megismertem a nagyapám volt, tőle nővérem is sokat tanult. Óvodás koromtól kezdve évről évre nőtt bennem az elhatározás, hogy komolyabban foglalkozzam azzal a hangszerrel, ami régen nélkülözhetetlen volt a szegényebb réteg számára. Nagyapához sokat jártam; először csak hallgatózni, majd a pengető is kezembe került. A citera szeretete az általános iskolai éveimet ugyanúgy végigkísérte, ahogy a mai napig az életem része. Mestereimtől, akikkel az évek során összehozott a sors, rengeteget tanultam mind emberileg, mind szakmailag. Hálával tartozom mindannyiuknak sokéves munkájukért, és amiért megtisztelnek azzal, hogy részt vesznek a koncerten." (Dudás Klára)

Dudás Klára
Dudás Klára

A műsorban somogyi, szatmári, rábaközi, lőrincrévi és kalotaszegi dallamok mellett hallhatunk nótákat a turai Szaszkó József és Kócs Imre repertoárjából is.

Fellépnek Dudás Klára mesterei:

Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor - citera

Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika - ének

Kompár-Rőmer Judit - népi brácsa

Közreműködnek:

Agócs Gergely - ének, furulya

Herczku Ágnes - ének

Parapács zenekar

Juhász Erika - ének

Rőmer Ottó - hegedű

Kompár-Rőmer Judit - népi brácsa

Nauner-Agárdi Éva - citera

Bartháné Kallós Angelika - ének

Konferál:

Herczku Ágnes és Agócs Gergely