Klaudia

Az eltávozott generációra van élő emlékezet

2014.11.14. 15:15

Programkereső

Harmadik alkalommal rendez Retro néptánc koreográfiák címmel műsort a Magyar Táncművészeti Alapítvány. A november 15-ei délutáni programban az 1950-60-70-es évek néhány kiemelkedő koreográfusára emlékeznek a Hagyományok Házában az ország különböző pontjairól érkező néptáncegyüttesek.

"Van egy vállalás, melyet folytatásra érdemesnek vélünk. Amíg az eltávozott generációra van élő emlékezet, amíg a kezdeti koreográfiai értékek néhány felidézője még köztünk van, kötelességünk tudatni a jelen és jövő nemzedékével, hogy tehetséggel jelentős műveket hoztak létre tiszteletet érdemlő, elhivatott elődök ebben a 'hőskorban' is" - írja ajánlójában a műsor szerkesztője, Galambos Tibor. A produkciók felújításánál az együttesek jelenlegi vezetői és néhány régi táncos is jelentős munkát vállalt. A táncokat filmre is veszik, és eljuttatják szakmai fórumokra, a Táncművészeti Főiskolára, szakközépiskolákba, tudományos archívumokba, ezzel számukra is felidézhetővé, taníthatóvá téve e kor művészeti eredményeit.

Hagyományok Háza (Fotó: www.hagyomanyokhaza.hu)
Hagyományok Háza (Fotó: www.hagyomanyokhaza.hu)

 November 14-én 16 órától hét professzionális - vezető amatőr és közülük hivatásos együtteseknél is alkotó - koreográfus munkásságát idézik fel a korábban általuk vezetett együttesek segítségével. Szabadi Mihály Tolnai szvitjét a szekszárdi Bartina Táncegyüttes, Simon Antal Tükrösét a pécsi Mecsek Együttes, Orsovszky István Meditációját a zalaegerszegi Zalai Táncegyüttesből Sebestyén István, Molnár Lajos (Pubi) Atavizmus, avagy nem esik messze az alma a fájától című koreográfiáját az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes, Brieber István Molnártáncát a Sopronban működő német nemzetiségi Testvériség Néptáncegyüttes, Kricskovics Antal Momacsko kolo című munkáját a Fáklya Horvát Művészegyüttes, illetve Tóth Ferenc Asszonyfarsangját a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes mutatja be.