Fülöp, Evelin

A Muzsikás Együttest is kitüntették

2014.11.20. 10:03

Programkereső

Az idén 40 éves Muzsikás Együttesnek, Kákonyi Csilla festőművésznek és Magyari Lajos költőnek, publicistának ítélte oda idén a Szervátiusz Jenő-díjat a művész nevét viselő alapítvány. A kitüntetéseket november 19-én adták át Budapesten.

Az alapítványt Szervátiusz Tibor szobrász és felesége, Szervátiusz Klára hozta létre a művész édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján, 2003-ban. Emellett létrehozták a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.

Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta
Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta

A méltatás szerint a Muzsikás Együttes "az autentikus magyar népzene kiemelkedő színvonalú műveléséért, megismertetéséért" valamint "a fiatalság példaértékű zenei neveléséért" vehette át az elismerést. Kákonyi Csilla marosvásárhelyi festőművész a "nemzeti kultúra gyökereit felmutató magas színvonalú művészetéért" részesült a díjban, Magyari Lajos költő, publicista pedig "a nemzeti irodalom szép hagyományait követő magas színvonalú írásművészetéért, kemény, őszinte, nemzetféltő publicisztikájáért" kapta meg a kitüntetést. Az író a Székelyföld című folyóiratban és a Székely Hírmondó online napilapban publikál, első verseskötete 1967-ben jelent meg.

A díj Szervátiusz Jenő (1903-1983) kolozsvári születésű szobrász nevét viseli. Az ő munkája többek között Tamási Áron síremléke Farkaslakán - amelyet fiával, Tiborral közösen készített -, a Jókai-emlékkő Pápán, valamint a Cantata Profana, amely Sopronban, az erdészeti egyetemen áll.