Orbán

Herczku Ágnes bandázik

2014.11.20. 12:33

Programkereső

Herczku Ágnes 2011-es Tüzet viszek című albuma után újabb szólólemezzel jelentkezik.

A Bandázom című új lemez megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője, producere Nikola Parov, akivel Ági 1999 óta - a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című nagyszabású táncestjének színpadra állítása óta - dolgozik. Eddigi közös albumuknak (Volt nékem szeretőm, Megéred még) méltó folytatása a mostani, azzal az új hangszerelési lehetőséggel gazdagítva a korábbiakat, amit négy ifjú népzenész - Hegedűs Máté és Pálházi Bence (hegedű) Fekete Márton (brácsa) és Molnár Péter (nagybőgő) - tehetsége, tudása és mindenre nyitott gondolkodása inspirált.

Herczku Ágnes
Herczku Ágnes

A régi összeszokott csapat (Nikola Parov, Födő Sándor, H. Á.) mellé egy éve "csapódott" a népzenész banda, így együtt, sok-sok koncerten és élményekkel teli turnékon igazi kis közösség kovácsolódott össze, ezért választotta Herczku Ági ezt a címet új albumának: Bandázom.

A lemez - a már megszokottan - igényes borítóban kerül a polcokra, Bácsi Róbert László színes-hangulatos fotóival és Hannawati Raden finom grafikai munkájával. A lemezt - mint Ági legtöbb szólóalbumát - a Fonó adja ki. Magyar népdalfeldolgozások mellett két bolgár és egy erdélyi cigány dal is helyet kapott. A lemez újabb érdekessége, hogy - Bartók kifejezésével élve - népdal-imitációkat is hordoz (Megfújtak azok a szelek; Ha szívemben szabad lennék), amik népzenei ihletettségű, de Nikola és Ági által szerzett dalok. Az albumon két vendég is "fújja a magáét": Ávéd János szaxofonon, valamint Dresch "Dudás" Mihály a védjegyévé vált fuhun nevű hangszeren.