Emil, Csanád

A népzene a közös nyelv

2014.11.21. 07:57

Programkereső

2015 októberében Magyarországon rendezik meg a világ egyik legfontosabb világzenei eseményét. A Womex megtisztelő stafétáját novemberben Santiago de Compostelában vehette át a Hangvető a jövő évi rendezvény magyar házigazdájaként. Lelkes Andrással, a fesztivál szervezőjével a koncertekről, Lajkó Félixről és a Carnegie Hall igazgatójáról beszélgettünk. INTERJÚ

- Miben áll a Womex jelentősége és lényege?

- A Womex a legnagyobb világzenei vásár a világon. De nem csupán vásár, hanem showcase, fesztivál és szakmai konferencia is egyben. A hangsúly itt elsősorban a színpadi előadásokon van, nem a lemezkiadáson. A rendezvény fesztivál- és koncertközpontúságát jelzi az is, hogy az esemény három napja alatt mintegy hatvan koncert lesz. Napközben a Millenárison zajlanak a konferenciák és az egyéb szakmai események, este pedig a Művészetek Palotájában lehet megnézni a koncerteket, minden este húszat. A koncertprogram után az A38-on folytatódnak az események, ahol a rendezvény minden estéjén más-más DJ formációk mutatkoznak be.

Lelkes András
Lelkes András

- Mekkora turisztikai vonzereje van az eseménynek?

- Csak szakmai résztvevőből lesz 2500, ezen kívül még legalább ezer vendég érkezik külföldről, közöttük nagyon sok kulturális újságíró

- A magyar népzenének mit jelenthet ez a néhány nap?

- Elsősorban lehetőséget. A világ legfontosabb kulturális intézményéinek vezetői és programszervezői közül is sokan eljönnek, itt lesz például a Carnegie Hall igazgatója, de jönnek a Roskilde és az Eurosonic fesztivál szervezői, illetve olyan művészeket segítő szervezetek munkatársai, mint az Arts Council. Ezen kívül itt lesznek a YouTube, a Spotify és a Deezer emberei is. A Womex nem olyan, mint a Cannes-i MIDEM, itt nincs vörös szőnyeg, ezért a Carnegie Hall igazgatójába vagy a Roskilde programszervezőjébe is bármelyik koncerten bele lehet botlani, lehet velük beszélgetni. Gyakorlatilag a nap huszonnégy órája rendelkezésre áll, hogy a világzenében mozgó emberek megismerkedjenek egymással. Ott lesz 2500 ember, akinek a kezébe lehet nyomni egy lemezt vagy egy demót, és ez nem csupán a magyar zenészeknek, de az egész közép-kelet-európai régiónak óriási lehetőség, hiszen a budapesti lesz az első WOMEX a régióban. A zenekaroknak általában rengeteget kell utazniuk egy ilyen eseményre, most pedig nem csupán a klubok, fesztiválok szervezőivel tudnak találkozni, de a koncerteken keresztül az is látható, hogy hol tart ma a világzene például színpadtechnikában. A zene ráadásul nem olyan, mint a film vagy a színház, hogy feltétlenül szükséges a közös nyelv. Itt minden fellépő nyugodtan kiállhat a színpadra, és a saját nyelvén énekelhet, gyakorlatilag minimális angoltudással is remek szakmai kapcsolatokat lehet építeni.

WOMEX
WOMEX

- A magyar zenekarok ezen keresztül hogyan juthatnak el a fellépésig?

- Érdemes figyelni a Hangvető Facebook-oldalát, ott lehet majd megtudni a pontos pályázási feltételeket. A kevésbé tapasztalt zenekaroknak segítséget szeretnénk nyújtani a jelentkezésben azzal, hogy pályázati-felkészítő workshopokat szervezünk. A pályázatot februárban fogják kiírni, egy héttagú nemzetközi szakmai zsűri dönti majd el, hogy a körülbelül ezer pályázó zenekarból melyik az a hatvan, amelynek lehetősége lesz fellépni. A magyar zenekarok az utóbbi időben nagyon jól szerepeltek a Womexen, elég csak Lajkó Félix két évvel ezelőtti szaloniki koncertjét felidézni, ráadásul a Söndörgő is nagyon sikeres volt az idei fesztiválon. Ők az élő példák arra, hogy kemény munkával most is el lehet jutni arra a szintre, ahová a magyar világzenészek közül Sebestyén Mártának és a Muzsikásnak már sikerült.

- Milyen hatást kívánnak elérni a magyar zenei életben ezzel az eseménnyel?

- Számunkra az a legfontosabb, hogy olyan rendezvényt szervezzünk, amelynek élménye a résztvevő szakemberekben sokáig megmarad. A legkisebb részletektől a helyszín kiválasztásáig és a környezet kialakításáig, minden a sikert szolgálhatja. Éppen ezért a zenei és például a turisztikai szempontok, együtt határozzák meg a Womex hosszú távú sikerét és a zenei életre gyakorolt hatását.