Konstantin

Portrék a szomszédból

2014.11.24. 16:33

Programkereső

Virtuóz, mint egy jazz koncert, hatásos, mint egy színdarab, lehengerlő, mint egy rock koncert: december 2-án folytatódik a Qaartsiluni Ensemble Közép-európai Portrék sorozata a Trafóban.

Qaartsiluni Ensemble 2012-ben mutatkozott be a Trafóban, és ezt követően rövid idő alatt a magyar zenei élet egyik meghatározó együttesévé vált. Köszönheti ezt annak, hogy magyar és külföldi tagjai, vendégei többnyire markáns szólisták, akik képességeiket hajlandók közös munkák szolgálatába állítani, illetve hiánypótló zenei koncepciójának, amely a közép-európai tradíciót ma élő alkotók munkásságának fényében értelmezi újra. Repertoárjában így az élő és klasszikus mesterek egymással karöltve szerepelnek, s műveiket az együttes mai szemmel, füllel igyekszik koncertjein élővé varázsolni. A zenekar két évvel ezelőtt indította útnak Közép-európai Portrék című sorozatát, ami különböző alkotógenerációk képviselőit mutatja be. Ezúttal Sári József és a szlovák Marian Lejava munkáit dolgozza fel a zenekar.

Qaartsiluni Ensemble (Trafó Kortárs Művészetek Háza)
Qaartsiluni Ensemble (Trafó Kortárs Művészetek Háza)

Sári József sokak tanítómestere, életműve rendkívül gazdag, darabjainak megszólaltatása igazi kihívás a legfelkészültebb szólistáknak is - a Qaartsiluni Ensemble azonban ritkán riad vissza a kihívásoktól. 

Marian Lejavával indulásuk óta közösen dolgozik a zenekar. A fiatal szlovák zeneszerzőtől több, részben a Qaartsiluni Ensemble-nak dedikált mű ősbemutatója hangzott már el a sorozatban. Ez a hagyomány ezúttal is folytatódik, hiszen a három megszólaló darabból kettő először, egy pedig magyar bemutatóként hangzik el.

A Yo-Yo O.S. prágai képzőművészcsoport szintén a sorozat visszatérő vendége. Film és hanginstallációjuk, mint élő performansz, ezúttal nem egy kiállítási tér eseménye, hanem beleolvad a különleges produkcióba.