György

Az a cappella királyai a Müpában

2014.11.25. 14:50

Programkereső

A világon a legtöbb Grammy-jelöléssel büszkélkedő, és tíz díjat be is söprő énekegyüttes, a Take 6 nyolc év után újra Budapesten koncertezik. December 2-án a Művészetek Palotájában nem lesz hiány a gospelekből, karácsonyi énekekből, R’n’B slágerekből és jól ismert jazz-örökzöldekből, ráadásul az együttes tagjai a várhatóan 2015 tavaszán megjelenő új lemezük anyagából is válogatnak.

A Take 6 év végi európai turnéja már a zenekar 25. születésnapjának jegyében telik. Az együttes négy alapító tagja 1980-ban talált egymásra az alabamai Hetednapi Adventista Egyház Oakwood kollégiumában. Akkor még helyi templomokban és a campuson énekeltek.  A kvartett néhány évvel később bővült szextetté, majd 1987-ben vették fel a Take 6 nevet. Azóta egy tag kivételével ugyanabban a felállásban lépnek fel. Azt vallják, a hit, a barátság, a tisztelet és a zene szeretete tartja össze őket.

Take 6
Take 6

Debütáló albumuk 1988-ban egyből a Billboard jazz és keresztény tematikájú listáinak élére került, és elnyert két Grammy-díjat is. Azóta tucatnál is több albumot jelentettek meg, köztük három karácsonyi dalválogatást. Hosszú pályafutása során a Take 6 tszámos legendás művésszel dolgozott, köztük volt Ella Fitzgerald, Mariah Carey, Whitney Houston, Miles Davis, Quincy Jones, Ray Charles és Roy Hargrove is.  Önmagukat néha viccesen a legprofibb vokalistáknak titulálják.  

A hat virtuóz énekes előadásait a kristálytiszta harmónia, a vidámság, a különleges ritmusok jellemzik. A cintányértól a dobon át a trombitáig rengeteg hangszer imitálása része a fellépéseknek, így lehet, hogy bármilyen stílusban képesek kísérőzenészek nélküli zenekarrá változni. Egyediségük pont a műfaji sokszínűségben rejlik, a gospelek modern feldolgozása jól megfér a rappel, a rockkal, a funkkal, a soullal és a jazz-zel. Így lesz ez december 2-án a Müpában is.