Sándor, Ede

Megjelent Kiss Gy. László új lemeze

2014.12.01. 15:57

Programkereső

Kiss Gy. László, Magyarország egyik legelismertebb klarinétművésze új lemezt jelentetett meg. Azt már megszokhattuk tőle, hogy nem klarinéton, hanem tárogatón játszik, de most fordul elő először, hogy a lemezanyag jó részét nem klasszikus kortárs zene, hanem népzene teszi ki.

Régóta célkitűzése a művésznek, hogy a tárogatót magas szinten mutassa be, és hogy visszahelyezze a hangszert a színpadra. Kortárs zeneszerzőink mintegy 60 darabot írtak neki, a felkérések folyamatosan a hangszer határait feszegetik. A művész a kortárs kalandozások mellett kíváncsisággal fordult a tárogató eredeti szerepe felé is, népzenei forrásokban is keresve a hangszer értékeit.

Kiss Gy. László: Kapuvári séta (Forrás: Fonó)
Kiss Gy. László: Kapuvári séta (Forrás: Fonó)

A legújabb album kizárólag ilyen alapokon nyugszik, Lajtha László múlt század közepi, dunántúli gyűjtéseit veszi alapul. Amellett, hogy az eredeti felvételek hangulatát meg szeretné tartani, a kiválasztott darabok egy-egy prímás játékán alapulnak, akiknek személye külön is érdekes. Egyikük a soproni Tendl Pál, aki cimbalmosként volt zenekarvezető. A kitűnő szólista nagyapja klarinétos volt, és alighanem ennek is köszönhető, hogy Tendl Pál jó néhány fúvós darabot is repertoárján tartott. A szombathelyi Csejtei István pozsonyi származású hegedűs volt, és csakúgy mint Tendl Pál, a városi igények mellett a falusi hagyományokat is jól ismerte. Az Erdélyből Dunántúlra vetődött cigányprímás, Buházi Zoltán, miután a fél Balkánt bejárta, sőt még Isztambulban is muzsikált, a második világháború után Kőszegen telepedett le, és Lajtha László kérésére egy sor erdélyinek mondott darabot is hangszalagra rögzített. A Dunántúli muzsikusok felvételei alapján készült lemez a Kapuvári séta címet kapta, egyrészt a vegyes városi és falusi hagyományra építkező repertoár, másrészt a Kiss Gy. László büszkén vállalt származása miatt.

Az albumot az ősz folyamán több helyen is bemutatja Kiss Gy. László. Részletek hallhatók a Világraszóló fesztiválon november 29-én, a Müpában, illetve a lemezbemutatók december 6-án a Csillaghegyi Kulturális Központban, december 14-én pedig a Térszínházban lesznek. A lemezen Kiss Gy. László mellett Árendás Péter brácsán, Lelkes András nagybőgőn, Km. Balogh Kálmán pedig cimbalmon működik közre.

Kiss Gy. László
Kiss Gy. László

"Kiss Gy. László a magyar fúvós előadó-művészet kivételes képviselője. Klarinétosként egyike a legkiválóbbaknak, s a hangszercsalád minden tagján - a magas Esz-klarinéttól a basszusklarinétig és a basszetkürtig - egyként virtuóz játékos és míves muzsikus. Szaxofonon is elsőrangú versenymű-szólista és kamarazenész, amit pedig a tárogató érdekében kifejt, korszakos jelentőséggel bír. A tárogató egyike zenetörténetünk hangszer-specifikumainak. Olyannyira "magyar hangszer", hogy neve sincs idegen nyelven, mindenütt a tárogató az alapja elnevezésének. A tárogatónak voltak és vannak jeles művelői e hazában, de Kiss Gy. László többet tesz náluk. Nem egyszerűen ébren tartja a hangszer hagyományát, nem csupán adaptálja rá klasszikusok mesterműveit, hanem repertoárt épít. Kortárs zeneszerzőket buzdít az instrumentum szólisztikus, kamarazenei illetve versenymű szólóhangszereként való használatával történő komponálásra, s e műveket hangversenyen mutatja be, hangfelvételen rögzíti. Az általa felkért komponisták között van, aki népi indíttatású muzsikát komponál, van hagyományosabb hangú illetve úttörőbb beállítottságú szerző, tehát a Kiss Gy. László inspirációjára keletkező tárogatóirodalom nagyon széles horizontú, nem egysíkú, hanem meglehetősen színes, a hangszert széleskörűen mutatja meg, zenei képességeit a tradícióhoz képest jelentősen tágítja." - mondta Hollós Máté a Liszt-díjas művészről, a Budapesti Fesztiválzenekar egykori klarinétosáról.