Alfréd

Lajkó Félix ünnepel

2014.12.03. 13:42

Programkereső

Nemzetközi koncertmaratonnal, köztük egy jótékonysági fellépéssel és két új lemezzel ünnepli 40. születésnapját Lajkó Félix.

A vajdasági hegedűs szülőföldjén, Szabadkán kezdi jubileumi turnéját december 19-én, majd Szeged, Budapest, Veszprém, Győr, Miskolc, Szombathely, Pécs, Kolozsvár, Bécs, Ljubljana, Berlin és más városok után február 27-én és 28-án a Művészetek Palotájában zárja a koncertkörutat, ahol két nap alatt három koncertet ad olyan partnerekkel, mint Balázs János és az iráni Mohammad Reza Mortazavi, Palya Bea, Csizmadia Anna és Tintér Gabriella, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar - hangzott el a születésnapi programokat felvezető november 3-ai budapesti sajtótájékoztatón.

Lajkó Félix Szimfonik
Lajkó Félix Szimfonik

A kerek ünnephez igazítva Lajkó Félixnek két új lemeze is megjelent a Fonó Budai Zeneház gondozásában: a Jelszó/Password című korongon a hegedűs a fiatal zongoravirtuózzal, Balázs Jánossal improvizál, a Végtelen/Infinity című albumon pedig a Budafoki Dohnányi Zenekarral játsszák nótái szimfonikus átiratát Hollerung Gábor vezényletével. Mint Lajkó Félix elmondta, nagyszerű érzés számára egy szimfonikus zenekarban ülni, és bár korábban is játszott már második hegedűt egy ilyen együttesben, egészen más élményt jelent szólistaként szerepelni. "Egyébként szinte kizárólag komolyzenét hallgatok, és mélyen inspirál a zenének ez az ága. Különösen közel érzem magamhoz például Enescu hegedűjátékát" - mondta, hozzátéve, hogy reményei szerint dalai ebben a szimfonikus köntösben olyan emberekhez is eljuthatnak, akik eddig nem ismerték őket.

Lajkó Félix
Lajkó Félix

Arról is beszélt, hogy szinte egészségügyi szükséglet számára a koncertezés. "Ez a mostani maraton körülbelül olyan terhelést jelent, mint egy nyári szezon. De nagyon élvezem a sűrű programot, sőt azt vettem észre, hogy ha ritkábbak a koncertek, rosszabbul érzem magam" - jegyezte meg.

Balázs János szerint Lajkó Félixnek "erős klasszikus zenei vénája" van, közös lemezük mégsem szorítkozik a komolyzenére. Mint mondta, a világzene, a dzsessz és a klasszikus zene alapjai is fellelhetők az improvizatív anyagban, mindez pedig át van itatva kettejük egyéniségével. "Egyszerűen csak szép zenét akarunk játszani, amely érzelmeket vált ki az emberekből" - fogalmazott. Megjegyezte: kezdetben legalább a tempót és a dinamikát megpróbálták rögzíteni az improvizáció előtt, végül azonban arra jutottak, hogy ezt sem beszélik meg előre. "Tulajdonképpen folyamatosan improvizálunk, ez a lemez csak a kezdet kezdete" - tette hozzá. Lajkó Félix az improvizáció kapcsán elmondta, hogy gondolkodik egy csembaló-citera vagy zongora-citera lemez elkészítésén is.

Budafoki Dohnányi Zenekar - Hollerung Gábor
Budafoki Dohnányi Zenekar - Hollerung Gábor

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgatója felidézte, milyen inspiráló volt számára a Lajkó Félixszel való közös munka. "Félix egy szabad ember, de pontosan tudja, hogy mik a szabadság korlátai. Idő kellett az egymásra hangolódáshoz, de végül nagyon jól sikerült" - mondta.

A maraton keretében kerül sor Lajkó Félix január 3-i újévi szólókoncertjére is a Zeneakadémia nagytermében. Kovács Anita, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója elmondta, hogy a hegedűs az est teljes bevételét felajánlotta az alapítvány részére. "Ebből az összegből egy kétágyas betegszoba egyéves fenntartási költségét tudjuk fedezni" - mondta.