Sándor, Ede

A makrokozmosz nyitott világa

2014.12.09. 16:29

Programkereső

A legendás gitáros, Babos Gyula új produkcióval áll a Fesztivál Színház közönsége elé, de a Makrokozmosz anyagában a régi rajongók ráismernek majd felfogásának állandó elemeire.

Babos Gyula mindig élen járt az új stílusok meghonosításában, miközben most is ugyanaz a fantasztikus mesélő, aki a melódia szépségét és a jazzritmus lüktetését különböző hátterek előtt mindig fenntartja zenekaraival. Pege Aladárral a Kexben, Szakcsi Lakatos Bélával a Rákfogóban játszott, majd a Saturnusszal érte el máig tartó népszerűségét. A Sonynál több mint egy tucat országban kiadott Blue Victory kicsit törlesztette a lemezipar adósságait vele szemben, Victor Bailey, James Moody, Terri Lyne Carrington,Tony Scott, Frank Zappa, Jiří Stivín oldalán koncertezett és készített felvételeket.

Babos Gyula
Babos Gyula

A Babos Project Romanival egyéni módon ötvözte a roma zenei hagyományt a jazzel, és mesélős kedve azóta alakult zenekaraiban sem csökkent. Legutóbbi együttesében már szerepelt egy középgenerációs szólista, Lantos Zoltán hegedűs személyében. A mindig vállalkozó kedvű, örökifjú (hihetetlen, de már hatvanöt éves) gitáros-zenekarvezető az új produkciójához most két karakteres zenészt is meghívott ebből a korosztályból. Fekete-Kovács Kornél zenekarával már nyáron játszott együtt Babos. Nyilatkozata szerint erősen építeni fog arra a fajta tűzre, erőre és arra a zenei világra, amit ő a trombitájával vagy a szárnykürtjével meg tud teremteni. Énekes szólistának Winand Gábort hívta meg, az ő szöveg nélküli éneklése, fantasztikus improvizációi és nagyszerű szaxofonjátéka társulnak majd Babos „repülős" szólóihoz, amelyek rég a kézjegyévé váltak. Mivel a gitár lesz az egyetlen harmóniahangszer, a trombitás szívesen közreműködik majd billentyűkön is, hogy Babos szólóinak is legyen akkordikus alátámasztása, "hangszőnyege".

Babos általában nagy kiugrási lehetőségeket szokott adni egy-egy tehetségnek, máshol még nem hallott fiatalnak. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen köztudomású, hogy Babos Gyula a Zeneakadémia Jazz tanszéke alapítóinak egyike, még a konzis időkből, évtizedek óta folyamatosan tanít. A zenekarvezető a dobok kezelését most a huszonkét éves Czirják Tamásra bízza, akinek óriási empátiáját az első közös koncert után örömmel és meglepetten érzékelte. A bőgőszólamra a több együttesben is fontos társalkotó szerepet betöltő Orbán Györgyöt kérte fel. Orbán óriási svádával tud megszólalni, kevés bőgős ér a nyomába. A bőgős az első közös koncert után boldogan fordult a zenekarvezetőhöz azzal, hogy milyen fantasztikus volt ez a "kamarázás"! Nem csoda, mert Babos zenekarvezetőként a Miles Davis-iskola követője: most is csak irányokat adott, nem instruált részletekbe menően, inkább csak arra emlékeztette zenekarát, hogy nem "táncra" játszanak, vagyis bátran vállalják akár a szabadabb, úgynevezett széttördeléses ritmusokat is.

Babos a szavai szerint tág világ, nyitott világ. Magyarországi gyökerek, amerikai hagyományok. Van muzsikus, van hallgatója, van levegő és szabadság. A harmónia a fontos, mert a nagy térben mindenkinek megvan a maga helye.