Klaudia

Egy idős mesterért

2014.12.09. 18:30

Programkereső

December 11-én a Hagyományak Háza ismét összefog mestereiért: ezúttal jótékonysági koncertet tartanak Pál István, dudás megsegítésére.

Az idős tereskei pásztor, Pál István, a Magyar Kultúra Lovagja, a népművészet mestere, Madách Imre- és Artisjus-díjas előadóművész az egyik utolsó képviselője annak a műveltségnek, mely korábban a Palócföld jelképe volt. Az Ipoly menti pásztorok dudajátékára, gazdag népzenei dallamkészletére Bartók Béla és Kodály Zoltán már 1910-ben felfigyeltek, s amit ők és követőik ezen a téren összegyűjtöttek, az egyedülálló az egész világon. A kilencvenhatodik évében járó Pál Pista bácsi idős kora ellenére bő két évtizede járja a magyarországi és külföldi fesztiválokat, népművészeti táborokat, hogy megoszthassa az érdeklődőkkel hagyományos kultúránk nála összegyűlt értékeit. Tanítványai számára 1992-es "felfedezése" óta több száz furulyát készített, és hatására fiatalok tucatjai kezdtek el dudálni. Dalaival, hangszereivel és hangszertudásával, valamint tudatos hagyományoktatási missziójával kiérdemelte Nógrád megye és a Magyar Állam legrangosabb szakmai kitüntetéseit.

Pál István, Agócs Gergely
Pál István, Agócs Gergely

Pista bácsi ez év szeptemberében elesett és bordatörést szenvedett. Kórházi kezelés során állapota nem igazán javult, otthonában folyamatos ápolásra szorul. Ennek költségeihez szeretnének hozzájárulni egy jótékonysági koncert bevételével, melynek műsorán Pista bácsi tanítványai és tisztelői, egyben a magyar népzenei mozgalom legjelesebb képviselői mutatják be tudásuk legjavát.

A koncerten fellépnek: Agócs Márton, Berecz András, Bese Botond és tanítványai, Dóra Áron, Kacsó Hanga Borbála, Kubinyi Júlia, Marticsek József, Pék Zsuzsanna, Egyszólam Együttes, Fonó Zenekar, Magyar Dudazenekar, Nógrád Táncegyüttes, Palóc Néptáncegyüttes, Parapács Zenekar, Rakonca Néptáncegyüttes, Tallabille Együttes.