Emőke

Összefogás hagyományőrző mestereinkért

2014.12.09. 18:21

Programkereső

Az idős tereskei pásztor, Pál István, a Magyar Kultúra Lovagja, a népművészet mestere, Madách Imre- és Artisjus-díjas előadóművész az egyik utolsó képviselője annak a műveltségnek, mely korábban a Palócföld jelképe volt. Az ő megsegítésére rendez jótékonysági koncertet a Hagyományok Háza december 11-én.

Az Ipoly menti pásztorok dudajátékára, gazdag népzenei dallamkészletére Bartók Béla és Kodály Zoltán már 1910-ben felfigyeltek, s amit ők és követőik ezen a téren összegyűjtöttek, az egyedülálló az egész világon. A kilencvenhatodik évében járó Pál Pista bácsi idős kora ellenére bő két évtizede járja a magyarországi és külföldi fesztiválokat, népművészeti táborokat, hogy megoszthassa az érdeklődőkkel hagyományos kultúránk nála összegyűlt értékeit. Tanítványai számára 1992-es "felfedezése" óta több száz furulyát készített, és hatására fiatalok tucatjai kezdtek el dudálni. Dalaival, hangszereivel és hangszertudásával, valamint tudatos hagyományoktatási missziójával kiérdemelte Nógrád megye és a Magyar Állam legrangosabb szakmai kitüntetéseit.

Pál István
Pál István

Pista bácsi ez év szeptemberében elesett és bordatörést szenvedett. Kórházi kezelés során állapota nem igazán javult. Miután visszakerült otthonába, jobban lett, de folyamatos ápolásra szorul. Ennek költségeihez szeretnénk hozzájárulni egy jótékonysági koncert bevételeivel, melynek műsorán Pista bácsi tanítványai és tisztelői, egyben a magyar népzenei mozgalom legjelesebb képviselői mutatják be tudásuk legjavát.

A koncerten fellépnek:

Agócs Márton

Berecz András

Bese Botond és tanítványai

Dóra Áron

Kacsó Hanga Borbála

Kubinyi Júlia

Marticsek József

Pék Zsuzsanna

Egyszólam Együttes

Fonó Zenekar

Magyar Dudazenekar

Nógrád Táncegyüttes

Palóc Néptáncegyüttes

Parapács Zenekar

Rakonca Néptáncegyüttes

Tallabille Együttes

Az est házigazdája: Agócs Gergely