Beáta, Izolda, Lea

Angyalének

2014.12.10. 15:07

Programkereső

A Zwack Múzeum és Látogatóközpont december 19-én új komolyzenei sorozatot indít Négynegyed: 4 évszak – 4 zenei utazás címmel. Első alkalommal a Mezítlábas Zenészek és a Herczku Ágnes-Nikola Parov duó közös karácsonyi estje lesz hallható.

A sorozat házigazdája Bodrogi Éva énekművész és Koltai Katalin gitárművész, a Mezítlábas Zenészek Művészcsoport két alapítója. A komolyzenei koncertsorozat első estje az Angyalének (A barokk Európa karácsonya) címet viseli és a Mezítlábas Zenészek valamint a Herczku Ágnes-Nikola Parov duó közös estjeként valósul meg.

Mezítlábas zenészek
Mezítlábas zenészek

Az est két énekesnője az Emerton és Fonogram díjas Herczku Ágnes és a régi zene specialista Bodrogi Éva, valamint a Junior Príma Díjas gitárművész, Koltai Katalin nem először találkoznak komolyzenei színpadon. Közösen mutatták be Sztojanov Georgi: Éhség című kortárs operáját pár évvel ezelőtt a Zeneakadémián. Ebből az együttzenélésből indult el az a gondolat, ami mostanra egy közös produkcióvá érett.

Koltai Katalin és Bodrogi Éva
Koltai Katalin és Bodrogi Éva

Az adventi időszakban, december 19-én, este fél 8-kor felcsendülő koncerten a népi Mária-kultusz sok száz éves magyar népdalkincse és az európai barokk zene nagy szerzőinek (Caccini, Vivaldi, Monteverdi) azonos témájú művei fonódnak össze elválaszthatatlan egységgé. A londoni zeneakadémia régi zene szakán végzett Bodrogi Évát a nemzetközi hírű Tóth Mónika, Krommer Lúcia és Koltai Katalin barokk hangszereken, míg a népénekes Herczku Ágnest duópartnere, Nikola Parov kíséri népi hangszereken. A barokk és népzenei csapat közösen szólaltatja meg a több száz éves európai és magyar dallamkincset, a műsor címéhez méltóan valódi Angyalénekre számíthat a közönség a karácsonyvárás e különleges időszakában.

Herczku Ágnes és Nikola Parov
Herczku Ágnes és Nikola Parov

A négy részes sorozat tervezett vendégei: Szalóki Ágnes - ének, Juhász Gábor- jazz gitár, Dresch Mihály-szaxofon, Lukács Miklós-cimbalom, Herczku Ágnes-ének, Nikola Parov-népi hegedű, Bartek Zsolt-klarinét, Hegedűs D. Géza, Láng Annamária-színművészek, Tóth Mónika, Krommer Lúcia-barokk hangszerek. A művészek közös célja a műfajok közötti találkozások életre hívása, az ebben rejlő újdonság igazi katarzis élményt ígér.