Emőke

Előszilveszter Szakcsi Lakatos Bélával és Kathy Horváth Lajossal

2014.12.14. 16:06

Programkereső

Feledhetetlen évzáró örömzenélésre készül Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos vendégeikkel, többek között Balázs Fecóval és Babus Gyulával december 29-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A számos szakmai és állami kitüntetéssel elismert két virtuóz a Rákfogó együttes alapító tagjaiként már a hetvenes évek elején korszakos jelentőségű felvételeket készítettek közösen, s innen datálódik együttműködésük a koncert egyik sztárvendégével, Babos Gyulával is. Kezdetektől fogva nyitottak voltak több zenei műfaj irányába, így a jazzt, a klasszikus és kortárs zenét, a rockot is anyanyelvi szinten beszélik, és mindehhez természetesen hozzáadódott az a roma zenei nyelvezet, amely egész Európában egyedülálló kifejezésmódot jelent.

Szakcsi Lakatos Béla
Szakcsi Lakatos Béla

In One Breath című 2001-es lemezük is jól bizonyítja, közös improvizációjuk elképesztő hatásfokon működik. „Az egyik legcsodálatosabb érzés improvizálni - az ember egy másik időben él közben. Megváltozik az érzékelés: a percek, a másodpercek más időtartamúvá válnak, mint egyébként. Az agyban elraktározott tapasztalatok ilyenkor nagyon intenzíven törnek fel, szinte már nem is mi bányásszuk őket elő."- nyilatkozta korábban Szakcsi Lakatos Béla.  A népes közreműködői gárdával - köztük a Zeneakadémia egykori és jelenlegi növendékeiből álló, harmincöt fős EURoma Gipsy Fesztivál Zenekarral - színpadra lépő művészek december 29-én elénk tárják azt a sokoldalú, stilárisan sokszínű roma kultúrát is, amely talán csak hazánkra jellemző. A szintén sztárvendégként érkező Balázs Fecó - akivel a személyes barátság okán Szakcsi és Kathy Horváth egyaránt szívesen játszik együtt - a párbeszéd jegyében lép fel az estén.