Aladár, Álmos

Örmény ethno rock nagykövetek érkeznek a Trafóba

2014.12.15. 10:02

Programkereső

Ha Djivan Gasparyan az örmények melankolikus természetét tükrözi, a System Of a Down pedig az ellenkezőjét, akkor a moszkvai örményekből álló Deti Picasso eme két érzésvilág ötvözetét nyújtja. A december 28-i koncerten Palya Beával és Grencsó Istvánnal kiegészülve adnak egy elképesztően különleges koncertet.

A Deti Picasso két alapító tagja, Gaya és Karen Arutyunyan három éve ideiglenesen szüneteltette örmény etnorock zenekarának fellépéseit, hogy duóban folytassák Wattican Punk Ballet néven. Ám most eljött a pillanat a visszatérésre. Az állandóan megújuló és változó Deti Picasso teljesen új formában tér vissza. Gayát és Karent a hárfás Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron kísérik. December 28-i koncertjükön az alapzenekari felállás mellett Palya Bea és Grencsó István vendégeskedik.

Az öttagú Deti Picasso 1999-ben alakult Moszkvában Gaya Arutyunyan énekesnő és testvére, a gitáros Karen Arutyunyan kezdeményezésére. Az eleinte orosz nyelvű alternatív rock zenekar hamar kinőtte magát az underground klubokból és első stúdiólemezével már a legrangosabb hazai fesztiválok palettáját színesítette. Pár évre rá már a Depeche Mode és a Massive Attack előzenekaraként a Luzsnyiki stadionban léptek fel.

2004-ben a Deti Picasso merész lépésre szánta el magát és második stúdiólemezükkel (Ethnic Experiments) már egy teljesen más irányba sodorták a zenekart. Az örmény népzenei hagyományokra épülő pszichedelikus rock zene hidegzuhanyként érte a rajongókat, ám új utakat nyitott meg a formáció előtt. Közvetlenül az Ethnic Experiments megjelenését követően a zenekar egymás után kapta a külföldi koncertmeghívásokat, köztük a legrangosabb ethno zenei és rock fesztiválokra (Italia Love Wave, Festival Musicas Do Mundo, Rock For People stb.). A Deti Picasso először 2005-ben játszott Magyarországon, a Sziget fesztiválon, amit aztán több tucat hazai fellépés követett.

Deti Picasso - Trafó
Deti Picasso - Trafó

2010-es lemezükön pedig már olyan hazai és külföldi vendégzenészek vettek részt, mint Alex Hacke (Einstürzende Neubauten), Nikola Sekulovic (ex-Laibach), Vlagyimir Volkov, Erling Riibe Ramskjell (Schtimm), Grencsó István vagy Barabás Lőrinc. 2005 és 2010 között a Deti Picasso több mint húsz országban lépett fel és kiérdemelve „az örmény ethno rock zene nagyköveteinek" szóló elismerést. 2011-ben, miután a tagok egy része külföldön folytatta pályafutását, Gayáék pedig Budapestre tették székhelyüket, a zenekar ideiglenesen leállította a koncertezést, hogy teret adjon a testvérpáros legújabb duó formációjának, a Wattican Punk Balletnek. 2014 nyarán viszont, teljesen új felállásban, új műsorral és hangzással tért vissza a Deti Picasso. Gaya és Karen mellett a hárfás Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron lettek a zenekar oszlopos tagjai.