Zsuzsanna

Luca, Luca, kitty-kotty

2014.12.18. 11:13

Programkereső

A karácsonyi ünnepkör advent első napjától vízkeresztig tart. Advent – amellett, hogy az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka is.

A latin adventus megérkezést, eljövetelt jelent. Ebbe az időszakba számos jeles nap tartozik: Borbála (dec. 4.), Miklós (dec. 6.), Luca (dec. 13.), Ádám-Éva napja (dec. 24.), majd advent után, de az ünnepkör részeként István (dec. 25.), János (dec. 27.), aprószentek napja (dec. 28.), szilveszter (dec.31.), újév (jan. 1.) és vízkereszt (január 6.).

Sokféle kulturális hatás érződik a december 13-án tartott Luca-napon. Szent Luca keresztény vértanú ünnepe, akinek neve a latin lux, azaz fény szóból származik, a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt (téli napforduló), s épp ezért szerte Európában a hosszú éjszaka miatt „gonoszjáró napnak" számított. Ezért ez a nap tele van tilalmakkal, jóslásokkal, hiedelmekkel. A boszorkányok ellen fokhagymával körülrajzolták az ajtófélfát, hogy ne tudjanak bejutni a házba. Ugyanekkor kezdenek hozzá az általában kilenc féle fából szög nélkül készült lucaszékhez, melyre az éjféli misén ráállva felismerhető, ki(k) a boszorkány(ok) a faluban.

Lucázás
Lucázás

Munkatilalmak is kapcsolódtak ehhez a naphoz: tilos volt fonni, varrni, mert úgy tartották, hogy bevarrnák a tyúkok fenekét és nem tojnának. Nem volt szabad sütni, mert a kenyér kővé válna. Időjárásjósló praktika volt a lucabúza: ha karácsonyig a vízbe tett szemek kizöldültek, az kedvező időjárást jelentett jövő évre. Házasságjósló a lucaág: ha kizöldül karácsonyig, a leány következő évben férjhez megy. A cédulákra férfi keresztnevekkel főzött gombócok közül, amelyik először a felszínre jön főzés közben, olyan keresztnevű lesz a majdani vőlegény.

Legények, vagy kisebb fiúcskák csoportosan lucázni, kotyolni jártak ezen a napon. Hosszabb-rövidebb jókívánságokkal gazdagon teletűzdelt mondókájukért - „Annyi tojásuk legyen, mint égen a csillag, mint földön a kövecs!"  - cserébe aszalt gyümölcsöt, diót, almát kaptak a gazdasszonytól.

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora szalonnája legyen a kietek disznójának,

mint a szobaajtó

Luca, Luca, kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora hája legyen a kietek disznójának,

mint egy itatósajtár.

Luca, Luca, kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty-kotty.

Annyi zsírja legyen a kietek disznajának,

mint a mocsárban a víz.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty.

  

Luca, Luca, kitty- kotty,

Annyi pénze legyen kieteknek, mint a pelyva

Luca, Luca, kitty- kotty,kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,

Annyi kolbásza legyen kieteknek,

hogy kerítést lehessen belőle fonni.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty.

 

 Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,

Gelegenye 2-3 száraz körtét várom

ha nem adnak szalonnát levágom a gerendát      

ha hurkát elviszem a Julcsát.