Zsuzsanna

Évfordító Szalóki Ágival

2014.12.22. 14:31

Programkereső

Az erdélyi Mezőség zenéje, Ördöngösfüzes, és Szék dalai is megszólalnak tánccal fűszerezve a december 30-i esten a Zeneakadémián.

Éppen húsz éve történt, hogy a Besh o droM együttes koncertjén feltűnt egy törékeny lány, akiből olyan energiák áradtak, hogy kis híján áramszünetet okozott. Ez a bizonyos lány azóta számos lemezen és sikeren van túl, kipróbálta magát a jazzben, Karády Katalinban, jó pár gyerek-, vagy talán pontosabb úgy fogalmazni, családi lemezben (a legutóbbi Körforgás címen idén jelent meg), besöpört rengeteg méltán neki ítélt díjat, s közben ugyanaz a törékeny energiabomba maradt, aki volt.

Szalóki Ági
Szalóki Ági

Zeneakadémiai koncertjén Szalóki Ági népzenész énje kerül előtérbe, hiszen ilyennel is rendelkezik, sőt talán ez van a lelke közepén: „1998 és 2002 között az Ökrös együttes énekeseként sok-sok koncerten élvezhettem San Franciscótól Pekingig, milyen jó is az, amikor megszólal két hegedű, a brácsa, a bőgő, és felcsendül egy ördöngösfüzesi dallam: Bárcsak ez az éjszaka Szentgyörgynapig tartana... Mikor ezt énekeltem, mindig arra gondoltam, milyen lenne, ha valóban megállíthatnánk az éjszakát, a pillanatot vagy az érzést, melyet szeretünk: seregélynézést a Balaton-parton, sétát az erdőben, beszélgetést egy üveg bor, pálinka mellett." December 30-ai évbúcsúztató zeneakadémiai koncertjén az utóbbi időben az erdélyi mezőségben végzett gyűjtőútját idézi fel, s ebben nemcsak a magyar népzenei élet krémjét jelentő muzsikusgárda - Koncz Gergely, Soós András (hegedű); Mester László Pintyő (brácsa); Doór Róbert (bőgő), Balogh Kálmán (cimbalom) -, hanem két kitűnő táncos is a segítségére lesz.

Vásárolja meg Szalóki Ági évfordító koncertjére szóló jegyeit néhány kattintással a Zeneakadémia honlapján, vagy akár a Liszt Ferenc téri zenepalota jegypénztárában megváltható ajándékkártyával!