Géza

Ifjú jazzerek hétvégéje a Müpában

2015.01.06. 09:46

Programkereső

Nyolcadik alkalommal rendezik meg január 9-11. között azt a nemzetközi Jazz-tehetségbörzét, amely nemcsak a hazai fiatal zenészeket, de külföldi sztárokat is egy színpadra állít a Művészetek Palotájában.

A tizedik évadát ünneplő Müpa fennállásával szinte egyidős a jazz hazai és kontinensbéli tehetségeit helyzetbe hozó Jazz Showcase. Az eddig megszokott módon még több figyelemre érdemes pályakezdő magyar jazzformáció, továbbá két újabb bebarangolásra váró európai ország néhány jazzúttörője kerül az érdeklődés középpontjába.

Igor Gehenot Trio
Igor Gehenot Trio

Míg 2008 óta január második hétvégéjén eddig rendre megismerkedhettünk nemcsak saját üdvöskéinkkel, de közvetlen szomszédaink közül Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, illetve Csehország, Lengyelország, Németország, sőt Törökország legtehetségesebb improvizáló muzsikusaival, addig 2015-ben szemünket és fülünket Belgium és Hollandia felé fordítjuk. Mindkét ország fiataljai jelentős útravalóval vágnak neki jazzmuzsikusi karrierjüknek. Elég, ha a jazz-zel legtöbbet asszociált hangszerre, a szaxofonra gondolunk, amelyet a belga Adolphe Sax fejlesztett ki a 19. század közepén. Egy szűk évszázaddal később a belgiumi születésű szintó gitáros, Django Reinhardt manouche jazze vált az aktuálisan legnagyobb hatású jazzirányzattá. A közelmúltat és a jelenkort pedig a kilencvenkét éves szájharmonikás, Toots Thielemans, a sokoldalú gitárvirtuóz Philip Catherine, illetve az izgalmas együttműködéseiről ismert Brussels Jazz Orchestra neve fémjelzi.

Hollandiáról kinek ne jutna eszébe a North Sea Jazz Festival, de felidézhetjük Han Bennink dobos, Jasper van't Hof zongorista és Eric Vloeimans trombitás nagy sikerű Müpa-beli szerepléseit is. Az idei fellépők közt ott találjuk Igor Gehenot Triot (B), Chrystel Wautier Quintetet (B), a Philip Catherine Quartetet (B), a Aurelio Projectet (NL), a Michiel Borstlap Triot (NL), a Burján Orsolya és a Pálinkálom együttesét, a Chris Devil Triot, a Gányi Miklós Nu-Bop Triót, a Ninagramot, az Egri János Jr. Quartetet, a Unitedot, a Rast Triot és a Várallyay Petra Triot.

Az Előcsarnok színpadán és a Zászlótérben ez alkalommal is 16 órától, egymást váltva kezdődnek majd az ifjú magyar, belga és holland csapatok koncertjei a meghívott jazzszakértők és az újdonságot áhító jazzkedvelők örömére.