Aladár, Álmos

10 dal - 1 nő

2015.01.09. 11:51

Programkereső

Szűcs Gabi teljes erőbedobással készül a január 10-i lemezbemutató koncertjére, miközben részt vesz egykori együttese, a húsz év után újra összeálló Cotton Club Singers országjáró fellépésein. A swingirálynőnek becézett énekessel koncertjeiről és új albumáról, a Tűsarkú Lépteimről beszélgettünk. INTERJÚ

- Kék kardigán és neszek, örömtánc és valami vadság, Cannes és felejtés... tűsarok itt, tűsarok, ott, tűsarok emitt ...  Miért ez lett az új lemezed címe?
- Az album a tűsarkú cipőkkel a nőiség szimbóluma. A büszkeség, méltóság és nőiesség együtteséről szól a tíz dal, melyek mindegyike egy-egy önálló történet. Megtalálod itt a Dolce Vita életérzést, akárcsak a dekadens, retró olasz-francia világot egyaránt. Mindezt természetesen magyarul. Kíváncsi vagyok, hogy reagálnak majd az emberek, elfogadják-e, vagy sem. Valódi nagy kaland az, amikor magyar nyelven, neked írnak, és rólad szól a dal. A szövegeket nem én találom ki, de rólam szólnak. Csak akkor tudok azonosulni velük, ha hitelesek a számomra.

- Melyik a kedvenc számod a Tűsarkú lépteim című albumodról?
- Ez hangulatfüggő. Van úgy, hogy melankolikusabb passzban vagyok, és andalító zenére vágyom, máskor meg épp a lüktető swingre áhítozom. Bevallom őszintén, hogy kétnaponta új kedvencem van. Most épp a Cannes, és a Tűsarkú Lépteim a nyerő. No meg az Úgysem Felejtesz El, az Eurovíziós Dalfesztiválra beválasztott szám.

- Hogy kerültél be A Dalba?
- Három számmal neveztem a versenyre. Az Úgysem Felejtesz El nótát azért, mert éreztem, hogy fülbemászó dallama miatt eléggé sikergyanús. A Valami Vadság egy rockabilly-s szám, az Egy szál gitáros pedig a „pihenjünk meg egy kicsit" hangulatot idézi. Végül aztán az Úgysem felejtesz el maradt.

Szűcs Gabi - Tűsarkú lépteim
Szűcs Gabi - Tűsarkú lépteim

- Melyik áll hozzád közelebb: a dal vagy a színház?
- Szenvedélyesen rajongok a színházért, és a színpadi múltam sokat segített abban, hogy ma hogyan viszonyulok a koncertjeimhez, hogyan kommunikálok a színpadon, miként viselkedem a közönséggel. Talán a legfontosabb, amire a színházi előéletem megtanított, az a rutin. Hogy a kis klubos, nyolcvanfős fellépéstől kezdve az Arenában szervezett koncertig akár hétezer ember előtt úgy tudjak fellépni, hogy mindenki elégedett legyen. Amikor egyedül vagy a színpadon, akkor minden felelősség a tied, egyedül viszed el a balhét. Óriási kaland ez, különleges utazás, és ez az egész rólad szól.

- Mire számíthatnak a rajongóid a január 10-i lemezbemutató koncerteden?
- Az Átrium Filmszínház előadása egészen különleges, a hatvanas éveket idéző, pattogatott kukoricás és vattacukros koncert lesz, mintha egy Tarantino-filmbe csöppentünk volna. Egyszerre lesz nőcis és fiúknak is való, fergeteges buli, ahova a belépőjegy mellé jár még egy pohár bor is. Fantasztikus zenekar kísér majd, és persze ott lesz a két csodás vokálos lány. Hangulatos időutazást varázsolunk a színpadra, háttérvetítéssel, zabolátlan őrültködéssel. Aki kedveli a retrót, nagyon fogja élvezni.