Piroska

Balázs János három arca

2015.01.13. 13:48

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen ott a sokoldalú magyar zongoraművész január 20-ai koncertjén a Zeneakadémián!

A Junior Príma Díjas, világszerte koncertező zongoraművészt 2015-ben is különleges és egyedülálló koncerteken hallhatjuk. A fiatal zongoristageneráció egyik legjelentősebb képviselője ugyanis Balázs János három arca címmel tart zongoraesteket az "MVM Koncertek - A Zongora"-sorozat keretében a Zeneakadémia Nagytermében és a Művészetek Palotájában. A művész a koncerteken több oldaláról is bemutatkozik.

Balázs János
Balázs János

A sorozat nyitóhangversenye január 20-án a Zeneakadémián lesz hallható, ahol Bach és Chopin versenyműveket játszik és vezényel az Anima Musicae kamarazenekarral. Májusban improvizatív koncertet ad Lajkó Félixszel, ahol elhangzik a 2015 elején megjelenő közös lemezük zenei anyaga is. A sorozat záró estjén, 2015 októberében többek között Liszt Ferenc tizenkét transzcendens etűdjét hallhatjuk, amire csak nagyon ritkán vállalkoznak a legnagyobb művészek is. Balázs Jánostól persze ez megszokott, hiszen 2014-es zeneakadémiai szólóestjén egy koncerten adta elő Schumann: Toccata, Liszt: Lidércfény és Ravel: Gaspard de la nuit című műveit, melyet a világ legnehezebb darabjaiként tartanak számon. A kritikák kiemelték virtuozitásának elegáns csillogását és elmélyült lírai gondolatait, amely "mint selyem szövi át a hangok közötti távolságot". 2015-ben minden valószínűséggel hasonló élmények várnak ránk.

Balázs János mindent elkövet annak érdekében is, hogy évtizedek múlva is legyen koncertlátogató közönség, ezért a jövőben is havonta ad gyerekkoncerteket. A koncerteken a gyerekek megismerkedhetnek a zeneirodalom legjelentősebb műveivel Balázs János személyes és magával ragadó kommentárjával és művészi előadásában.

Balázs János az elmúlt évben Európa legnagyobb koncerttermeiben vendégszerepelt, mint például a bécsi Konzerthaus, a brüsszeli Bozar, a londoni Barbican, vagy az amszterdami Concertgebouw. Számos hazai és külföldi díja és meghívása mellett tehát rendszeresen hallható lesz Budapesten is, de tervbe vett a fiatal művész egy vidéki hangversenykörutat is, ahol nagy valószínűséggel szintén lesznek ingyenes gyerekkoncertek is.

Kérdésünk: A január 20-án induló Balázs János három arca című sorozat első koncertjén mely zenekarral játszik együtt a zongoraművész?

A helyesen válaszolók közül két szerencsés ellátogathat partnerével a január 20-ai koncertre, a Zeneakadémiára.