Eleonóra

Django Reinhardt nyomdokában

2015.01.14. 15:27

Programkereső

Django Fesztivál címmel ad koncertet január 20-án a Swing á la Django Zenekar a Művészetek Palotájában (Müpa). Közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint további vendégek is lesznek.

A tapasztalt és képzett zenészekből álló Swing á la Django ezen az estén a gyökerekhez, a legnagyobb ihletőhöz, Django Reinhardthoz nyúl vissza, és a belga származású műfajteremtő gipsy-jazz gitáros nyomdokaiba lépve idézi fel az 1920-1930-as évek hangulatát.

A hattagú Swing á la Django (Lombos Pál - bőgő, Kardos Dániel - gitár, Csurkulya József - cimbalom, Seres Vilmos - klarinét, harmonika, Horváth Márk - gitár, Gazda Bence - hegedű) zenéje különleges stílusú és hangzású, harmóniában megfér benne a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és a sanzonok világa, illetve a tangó és a dzsessz.

A csapat január 20-án a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében vendégül látja a magyar zenei élet több kiemelkedő alakját, valamint a manouche swing autentikus képviselőjét, a kanadai-francia Tcha Badjo zenekart. Ott lesz a színpadon Hajós András (Emil.RuleZ!), aki ezúttal a django swing világába kirándul, Micheller Myrtill népszerű dzsesszénekesnő, Szirtes Edina Mókus, a hazai világzenei színtér fontos figurája. Fellép a tavaly alakult és django-popot játszó Pankastic! is, amelyben a Swing á la Django öt tagja mellett Pálmai Panna énekes szerepel. A formáció bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenye, A Dal 2015 30-as elődöntőjébe Kicsi a világ, de nagy világ című dalával, amely Kálmán Tamás szerzeménye.

A produkciók szimfonikus zenekari kísérettel szólalnak meg, a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Werner Gábor vezényletével.