Gerzson

Magyarszombatfai gerencsérek

2015.01.15. 08:00

Programkereső

Január 22-én nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban a hétszáz évre visszatekintő magyarszombatfai fazekashagyományt bemutató kiállítás.

Az őrségi fazekasság mindig is külön fogalom volt. Egyrészt nagyon egységes formavilága, készítésmódja miatt, a saját agyagból készülő hagyományos népi kerámiák, elsősorban használati edények miatt, másrészt a mediterrán eredetű balos korong és néhány, szintén mediterrán edénytípus és a bőrrel történő korongozás miatt.

Ezen a vidéken a fazekasokat gerencsérnek hívják, akik a sovány föld megművelése mellett kereset-kiegészítés céljából foglalkoztak a fazekassággal. A hétszáz éves magyarszombatfai fazekasság 2014-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listára. A kiállításon elsősorban Magyarszombatfa és Gödörháza fazekas dinasztiáinak alkotásai, a most élő fazekasok és apáik, nagyapáik, dédapáik munkái láthatók.

A magyarszombatfai fazekasműhely egyik remeke
A magyarszombatfai fazekasműhely egyik remeke

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Budapest 1011 Fő utca 6.)

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 22. - május 2.

Nyitvatartás: keddtől szombatig 10.00 - 18.00

Kiállítás megnyitó: 2015. január 22. 16:00

A kiállítást megnyitja: V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató

Köszöntőt mond: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója

A kiállítás rendezője: Pölös Andrea

Berendező: Borbényi M. Éva, Pintér Piroska