Ágnes

Magyar Kultúra Napja a Népi Iparművészeti Múzeumban

2015.01.16. 11:24

Programkereső

2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kettős megnyitóval készül a Népi Iparművészeti Múzeum. Délután négy órakor megnyílik a Magyarszombatfai gerencsérek című kiállítás valamint a most átadásra kerülő új múzeumi részleg, amely a későbbiekben kiállításoknak és népi kézműves műhelynek ad majd otthont.

Nyitott Műhely

A most megnyíló Műhely célja, hogy az érdeklődők mesterségbemutatók által megismerhessék a népi kézműves mesterségek rejtelmeit, kicsik és nagyok, szakemberek, diákok, a népművészet iránt érdeklődők mélyebb betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába. A műhely lehetőséget nyújt a népi kézműves mesterek szakmai továbbképzésére is. A Nyitott Műhelyben népi kézműves mesterek, főleg a Hagyományok Háza képzésein végzett szövők, kosárfonók, gyöngyékszer-, csipke-, nemezkészítők és más mesterségek területén tevékenykedő alkotók kapnak lehetőséget műhelymunkára.
A Nyitott Műhely programjait, a kézműves mesterek időbeosztását a megnyitó után a Hagyományok Háza honlapján követhetik.

Magyarszombatfai gerencsérek

Az őrségi fazekasság mindig is külön fogalom volt. Egyrészt nagyon egységes formavilága, készítésmódja miatt, a saját agyagból készülő hagyományos népi kerámiák, elsősorban használati edények miatt, másrészt a mediterrán eredetű balos korong és néhány, szintén mediterrán edénytípus és a bőrrel történő korongozás miatt.

Ezen a vidéken a fazekasokat gerencsérnek hívják, akik a sovány föld megművelése mellett kereset-kiegészítés céljából foglalkoztak a fazekassággal.

1366-ban már emlegetik a Velemér-völgyi fazekasságot, ahol többek között Magyarszombatfa is fekszik. A 700 éves magyarszombatfai fazekasság 2014-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listára.

A kiállításon elsősorban Magyarszombatfa és Gödörháza fazekas dinasztiáinak alkotásai, a most élő fazekasok és apáik, nagyapáik, dédapáik munkái láthatók.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Budapest 1011 Fő utca 6.

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 22. - május 2.

Nyitva tartás: keddtől szombatig 10.00 - 18.00

Kiállítás megnyitó: 2015. január 22. 16:00

A kiállítást megnyitja: V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató

Köszöntőt mond: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója

A kiállítás rendezője: Pölös Andrea

Berendező: Borbényi M. Éva, Pintér Piroska