Fábián, Sebestyén

Zenei gyógyír pókcsípés ellen

2015.01.20. 16:52

Programkereső

Január 30-án érkezik a Művészetek Palotája színpadára az 1975-ben alakult Canzoniere Grecanico Salentino, a dél-olasz pizzica legismertebb zenekara.

Az olasz csizma sarkán több évszázados hagyománnyal bír a tarantellák családjába tartozó pizzica. Történetétől elválaszthatatlan az a hiedelem, miszerint a szárnyas pók mérgének feldolgozására - és a gonosz szellemek elűzésére - az órákon át tartó vehemens tánc a legbiztosabb gyógyszer. Manapság persze már helyén kezelik a tarantula csípését, de azért éppen elég "démon" akad még - így a stressz, a munkanélküliség és mindenféle bánat -, melyekre a tarantella, e tánc és muzsika a leghatékonyabb ellenszer.

Az utóbbi években jelentős reneszánsza támadt a pizzicának, s ebben rendkívüli szerepet játszott a Canzoniere Grecanico Salentino zenekar. 1975-ben alakult, de 2007-ben - amikor Daniel Durante a fiára, Mauróra hagyta a zenekarvezetés jogát - minden porcikájában felfrissült. Mauro olyan táncosokat gyűjtött maga köré, akik a legelragadóbb pörgéstől sem merülnek ki, és olyan zenészeket, akik a legvadabb tempóból bármelyik pillanatban szívfacsaró lírára tudnak váltani.

Canzoniere Grecanico Salentino
Canzoniere Grecanico Salentino

A salentói görög kisebbség dalaival is felvértezve különlegesen színes repertoárt alakítottak ki, mely nemcsak koncerten, de lemezen is bámulatos élmény. Nem véletlen, hogy 2012-es, Pizzica Indiavolata című albumuk az európai világzenei rádiósok egyik legtöbbet sugárzott albuma volt.