Aladár, Álmos

Múlt és jelen a Hortobágyon

2015.01.21. 14:16

Programkereső

A Hajdúság hagyományainak, népi tánckultúrájának legavatottabb képviselője érkezik a Hagyományok Házába január 24-én.

A Magyar Örökség és Csokonai Vitéz Mihály díjas Debreceni Hajdú Táncegyüttes Hortobágy és a Hajdúság hagyományainak, népi tánckultúrájának legavatottabb képviselője. Az Egyiptomtól Tunézián keresztül Japánig nagy sikerrel turnézó Táncegyüttes számos hazai szakmai kitüntetés és nemzetközi díj mellett 1979-ben megkapta eddigi legnagyobb nemzetközi kitüntetését, a Népművészet Európa Díját (a Herder-díjat).

Debreceni Hajdú Táncegyüttes
Debreceni Hajdú Táncegyüttes

„Arra van egy kőhíd rakva..." című műsorukkal a puszta világát jelenítik hol autentikus előadás, hol pedig szórakoztató táncjáték formájában. A Hortobágy ősi világát idézik meg a helyi hagyományőrző mesterek és pásztoremberek segítségével, a helyi fiatalok példáján keresztül pedig bemutatják hogy ma, a XXI. században, hogyan hagyományozódik tovább egy családon belül a pásztor mesterség.

Helyi mondás, hogy nincs olyan „hajdús", aki anélkül nőne fel, hogy a puszta levegőjét és a bot virtuóz használatát magába ne szívná.

Zenél: Bürkös Zenekar

Koreográfus: Lovas Bálint

Rendező: Lovas Bálint - Tiszai Zsuzsa

Az Együttesről:

Az együttes 1953. szeptemberében alakult. Azóta több táncos generáció nőtt fel az együttesben, átadva egymásnak lelkesedésüket, tudásukat. Jelenleg 6 éves kortól 30 éves korig több mint 400 táncosa van a Hajdú Táncegyüttesnek.

A legnagyobbak évente 50-60 alkalommal lépnek közönség elé. Színpadi repertoárjukban megtalálhatók az egész magyar nyelvterület jellegzetes néptáncai, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia és az együttes saját kutatási eredményei alapján az eredeti, autentikus néptáncok törvényszerűségeit tükrözik.

A magyar nép táncai tájanként és tánctípusonként rendkívüli változatosságot mutatnak. A csárdás, a verbunk, az ugrós, a női és férfi körtáncok, a dramatikus táncok különböző változatai jelzik a magyar néptánchagyomány gazdagságát, sokszínűségét. Az együttes műsorában a sokféle hiteles népviselet, a népdalok, a muzsika a táncokkal együtt reprezentálja a magyar nép művészi alkotó szellemét, ízlését és karakterét.

Számos hazai szakmai kitüntetés és nemzetközi díj mellett 1979-ben megkapta eddigi legnagyobb nemzetközi kitüntetését, a Népművészet Európa Díját (a Herder-díjat). Eddig minden alkalommal az elérhető legmagasabb szintre, az Arany I. fokozatra minősült.

Turnézott már Angliában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehszlovákiában, Finnországban, Franciaországban, Jugoszláviában, Lengyelországban, Németországban, Dániában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Litvániában, Tunéziában, Vietnámban, Egyiptomban, Dél-Koreában, Japánban és USA-ban.

Díjai, elismerései:

Magyar Örökség-díj 2014

Csokonai Vitéz Mihály Közösségi-díj 2008

"Kiválóan Minősült Együttes" minden alkalommal

Népművészet Európa-díja 1979.