Gerzson

Felénél tart a Lajkó Félix-maraton

2015.01.23. 11:16

Programkereső

A hegedűvirtuóz negyvenedik születésnapja alkalmából két új lemez anyagával, négy formációval turnézik, köztük a bécsi Konzerthausban és Berlinben lép fel; a fináléra a Müpában kerül sor.

Lajkó Félix eddig nyolc teltházas koncertet adott több mint négyezer néző előtt, és óriási siker fogadta itthon és külföldön. Palya Bea, Balázs János, Mohammad Reza Mortazavi, Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar, Porteleki László, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna, Benke Félix, Brasnyó Antal és a szabadkai zenekar lépnek fel együtt Lajkó vendégeként a maraton koncerteken; vagyis azok a művész-barátok, akik meghatározóak számára és valódi társai a színpadon.

Lajkó Félix
Lajkó Félix

A közel két és fél hónap alatt a Vajdaság Paganinijének is nevezett hegedűművész mintegy húsz koncerten lép fel itthon és külföldön más és más formációkkal: szólóban, duóban, kvartettben és nagyzenekarral, újra és újra bizonyítva a megújuló sokszínűséget, zenei energiát és eredetiséget, amelyet koncertjein tapasztalhat a közönség.

Lajkó Félix stílusa egyszerűen besorolhatatlan, mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, hogy mihez nyúl, a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen ismeretlenül mély és érett forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélekzene egyveleg.

Lajkó Félix és Balázs János
Lajkó Félix és Balázs János

A művésznek két új lemeze jelent meg december elején a jubileumi születésnap alkalmából. A Budafoki Dohnányi Zenekarral felvett Végtelen (Infinity) és a Balázs Jánossal közösen jegyzett Jelszó (Password) egyaránt az ITunes toplistájának dobogós helyein szerepelnek megjelenésük óta.

A december 19-én indult Lajkó Félix maraton koncertsorozat fináléja február 27-én és 28-án lesz a Müpában, amikor két nap alatt három koncerten bontja ki a művész mindazon zenei gondolatokat, amelyek az eddigiek során éltették.


A maraton soron következő, kiemelt koncertjei:

feb. 13. 19.00 -  Miskolc - Művészetek Háza

Lajkó Félix és zenekara

febr. 19.  20.00 - Ljubljana - Kino Siska

Lajkó Félix és zenekara

febr. 22. 21.00 -  Berlin - Simpla

Lajkó Félix szóló koncert

feb. 24. 19.30 - Pécs - Kodály Központ

Lajkó Félix és Balázs János lemezbemutató koncertje

február 27-28 - Budapest -  Művészetek Palotája:

febr. 27 - 19.30  - "Az improvizáció nagymesterei" - Balázs János - zongora, Mohammad Reza Mortazavi - ütőhangszerek

febr. 28 - 15.00 - "Folk" - vendégek: Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna és sokan mások

febr. 28 - 19.30 - "Végtelen Szimfonik" - a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, vezényel Hollerung Gábor - lemezbemutató