Gertrúd, Patrik

Lajtha László az I. világháborúban

2015.02.09. 13:16

Programkereső

Egyedülálló gyűjtemény nyílik Lajtha László I. világháborúból fennmaradt dokumentumaiból és emlékeiből február 16-án a Hagyományok Házában.

Lajtha László (1892-1963) - a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója - huszonkét esztendősen önként vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négy esztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn, amelyek mélyebb betekintést nyújtanak a fiatal Lajtha emberi és művészi fejlődésébe. Ilyenek többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött ún. „harctéri levelek", amelyekben kottás feljegyzéseket is találunk. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. További emlékek: az I. világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, „binoklinak" nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren. A kiállításon látható lesz annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az I. világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett.

Lajtha László a fronton
Lajtha László a fronton

A kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

  

Kiállítás megnyitó: 2015. február 16., 18 óra

A kiállítást megnyitja: dr. Berlász Melinda zenetörténész, közreműködik Balog József zongoraművész.

A megnyitót követően, 19:15-től a Hagyományok Háza színháztermében a „Lendület" 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében Lajtha László emlékhangversenyt tartunk.

Műsor:

Lajtha László emlékhangverseny műsora:

Lajtha László: Trois Berceuses

Lajtha László: Mesék (részletek)

Lajtha László: 19 magyar népdal

Előadók:

Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oratórium- és dalszakos hallgatói, zongorán közreműködik Szabó Ferenc János

A kiállítás kurátora: Solymosi Tari Emőke

A kiállítás a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósul meg.

A kiállítás megtekinthető: hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között.