Emőke

Megmutatják, mi a menő, magyar jazz

2015.02.10. 14:23

Programkereső

Február 11-én a fiatal jazzszeretők örömére egy ifjú jazz-zongorista, Balogh Tamás és kvartettje hoz üde harmóniákat az Opusba.

"Nem gondolom, hogy a jazz generációs műfaj lenne, mivel ez elsősorban ízlés kérdése. Rám nagyon sokféle műfaj van hatással. Szerintem van jó zene és rossz zene, ebben pedig nem kell mindenkinek egyetérteni. Azt tartom fontosnak, hogy nyitott füllel járjon az ember, és ne stílus, meg albumborító alapján válogasson. Engem az is nagyon érdekel, hogy a kortársaim mit hallgatnak, mi inspirálja a fiatalokat, vagyis hogy manapság mi menő és mi nem az." - nyilatkozta nemrég egy interjúban a huszonegyéves Balogh Tamás zenekarvezető.

Balogh Tamás Quartet
Balogh Tamás Quartet

Balogh Tamás eleinte az ütős hangszerek iránt érdeklődött, később mégis a billentyűsökhöz igazolt át. Tizennyolc évesen, kétévnyi zongorázás után megnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazzversenyt, egy évvel később a Magyar Jazz Szövetség zeneszerző versenyén a legjobb combo hangszerelés díját hozta el. 2013 őszén Creative Art-díjjal gyarapította a dicsőséglistát. Zenekarában Hidász Tamás dobol, szárnykürtön és trombitán Bille Gergő, basszusgitáron pedig Bartók Vince játszik.