Gertrúd, Patrik

Ezek a jazzisták kaptak Grammy-t idén

2015.02.11. 11:49

Programkereső

Az idei nyolcvanhárom kategória közül ötben a jazz-előadókat díjazták. Nézzük, kik voltak azok!

Szokták mondani, hogy több díj van, mint amennyi arra érdemes előadó egy évben, de abból a szempontból mindenképpen jó ez a rendszer, hogy az almát nem kell összehasonlítani a körtével. Akik pedig néhol hiányolják a díjazottak közül a nagyon magas szakmai nívójú előadókat, azok megnyugtatására mondhatjuk, hogy a díj a zeneipar elismerése, tehát a piac szempontjait figyelembe véve osztják ki, a legnagyobb eséllyel azok indulnak, akiknek az albuma a legtöbb eladást és letöltést ért meg az adott évben.

Chick Corea
Chick Corea

A legjobb jazz-improvizátornak járó díjat Chick Corea, többszörös Grammy-díjas amerikai jazz-zongorista és zeneszerző kapta a Trilogy című albumon szereplő, Fingerprints című számában bemutatott szólójáért. A jelöltek közt volt még Kenny Barron hetvenegy éves jazz-zongorista, a szintén zongorista Fred Hersch, a szaxofonista Joe Lovano, valamint a jelöltek közt fiatalnak számító, negyvennégy éves Brad Mehldau amerikai jazz-pianista is. Chick Corea nem csak szólistaként diadalmaskodott, de a legjobb instrumentális jazz-albumnak járó díjat is az ő triójának ítélték oda.

A legjobb vokális jazzalbum idén Dianne Reeves Beautiful Life című korongja lett. Az amerikai Dianne Reeves ezzel az ötödik Grammy-díjat tudhatja magáénak a kategóriában, az elsőt 2001-ben kapta meg.

A nagy jazz-zenekaroknak járó díjat a Gordon Goodwin's Big Phat Band Life In The Bubble című albuma kapta, a legjobb latin jazz album pedig a The Offense Of The Drum című lemez lett Arturo O'Farrill & The Afro Latin Jazz Orchestra előadásában.

A további győztesek és nomináltak névsorát ide kattintva érheti el.