Benedek

Fidelio Klasszik: Fajcsák, Ittzés, Jávorszky, Reviczky

2015.02.13. 11:33

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának legközelebbi adása február 14-én hallható.

Az ősi Kína kincsei címmel látogatható kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A február 6-án nyílt, több mint százötven műkincset felvonultató tárlat legismertebb darabjai az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírjából származó agyagkatonák. A kiállítás a neolitikumtól a 18. századig tekinti át a kínai birodalmi központok tárgykultúráját. A kiállított régészeti anyagok között megtalálhatjuk a neolitikus kultúrák kerámiáit, az első történeti dinasztiák és fejedelemségek szertartási bronztárgyait, porcelánokat, sírkerámiákat, kínai előkelőségek viseleteit, ékszereit és szertartási tárgyait, valamint a 18. században virágzó tibeti buddhizmus szertartási tárgyait. A tárlat április 19-ig lesz látható az Iparművészeti Múzeumban. Fajcsák Györgyivel, a kiállítás magyarországi szakértőjével beszélgettünk.

Fajcsák Györgyi
Fajcsák Györgyi

A húszas-harmincas évek jazzkorszakának legerősebb slágerei segítségével elevenedik meg a "végzet asszonya" február 26-án a Művészetek Palotájában egy különös és olykor szinte színpadi műbe hajló időutazásban. Az 1985-ben alakult kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band sztárvendége Vizin Viktória, aki a zenekari tagok többségéhez hasonlóan szintén a kecskeméti Kodály Iskolából indult. A Los Angeles-i operáig, a New York-i Metropolitanig és a londoni Covent Gardenig jutó operaénekesnő a jazz és a sanzon műfajában is otthon van, s kiválóan jeleníti meg a rá jellemző, hol halálosan szerelmes, hol démoni vagy éppen férfiakat sárba tipró, de nélkülük élni nem tudó végzet asszonyát. Az énekesnő előadásában korhű, mégis új köntösben megszólaló magyar és amerikai jazz-számok kétszer egyórás folyama segíti, Karády Katalin, Fényes Kató, Ella Fitzgerald, Billie Holiday és szinte az összes nagy énekesnő repertoárjából. Az est kapcsán Ittzés Tamással, a 30 éves Bohém Ragtime Band alapító tagjával és vezetőjével beszélgettünk.

Bohém Ragtime Jazz Band
Bohém Ragtime Jazz Band

Hiánypótló kötettel jelentkezett Jávorszky Béla Szilárd. A zenei szakíró, szerkesztő A magyar jazz története című könyve a kezdetektől, a két világháború közötti időszaktól napjainkig követi nyomon a műfaj hazai történéseit, legfontosabb szereplőit, lemezeit. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetet Csák Erika szerkesztette, a szakmai lektor Gonda János volt. A kötet szerkesztettségében és a tördelésben követi Jávorszky Béla Szilárd elmúlt években megjelent zenetörténeti munkáit. A könnyen emészthető, olvasmányosan megírt könyv kiemelten foglalkozik az elmúlt évtizedek muzsikus nagyságaival, de a fiatalabb jazz-zenész generáció kiválóságaira is kitér.

Jávorszky Béla Szilárd: A magyar jazz története
Jávorszky Béla Szilárd: A magyar jazz története

Hétezernél is több kép érkezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által 33. alkalommal kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra. Különösen nagy számban voltak köztük a szociális és társadalmi kérdéseket bemutató sorozatok - mondja Reviczky Zsolt, a zsűri egyik tagja. A Népszabadság fotóriportere a válogatás kulisszatitkairól, valamint személyes kedvenceiről is mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.