Beáta, Izolda, Lea

Luxemburgiak a BMC jazzvonatán

2015.02.18. 13:07

Programkereső

A Take the MOL Train jazzsorozata újabb állomására érkezett: február 21-én a Reis-Demuth-Wiltgen trió áll az Opus színpadára. Zenéjükben a kortárs jazz sokfélesége és a laza európaiság keveredik.

A három luxemburgi jazz zenész - Michel Reis zongorista, Marc Demuth bőgős és Paul Wiltgen dobos - még 1998-ban a középiskolában alakította meg a Reis-Demuth-Wiltgen triót, amely jó néhány évig rendszeresen játszott Luxemburgban és környékén. 2011 óta ismét együtt van ez a kimagasló egyéniségekből álló kollektíva, s az időközben szerzett zenei tapasztalataikat egymással megosztva, új szerzeményeikkel meglepték a közönséget. Mindegyikük komponál, s céljuk egy olyan friss, előremutató hangzás, amelyben erősen érzékelhető a popzene, és az énekes-dalszerző műfaj hatása. Mindennek a magja, gyökere a modern jazz, amely alapjaiban dúsítja fel a kompozíciókat és az improvizációkat ahelyett, hogy mintegy megterhelné őket.

„Miközben sok szállal kötődnek hazájukhoz, Michel Reis zongorista, Marc Demuth bőgős és Paul Wiltgen dobos azok közé a feltörekvő tehetségek közé tartoznak, akik tapasztalat, tanulás és gondolkodás révén igazi nyitottságra tettek szert, és alig várják, hogy a zenéjüket a közönség világszerte megismerje. Immár valóban pán-kontinentális művészekként az egyik legeredetibb hangzású zongora triót alkotják.

Michel Reis-Marc Demuth-Paul Wiltgen Trió -
Michel Reis-Marc Demuth-Paul Wiltgen Trió -

Reis, Demuth és Wiltgen melodikus európai stílusú kompozíciói és csaknem amerikai hangzású ritmusszekciója izgalmas és dinamikus, másfelől higgadt és megalapozott, egyaránt szemlélteti a mai jazz sokféleségét és a laza európaiságot." Jean-Michel Leygonie - Laborie Jazz

A trió jó példája annak, miként lépi át a határokat, és terjed a korábban kevéssé ismert luxemburgi jazz jó híre a világban, hiszen felléptek számos híres európai és tengerentúli fesztiválon, turnéztak Kanadában, Columbiában, a Dominikai Köztársaságban. Japánban és az USÁ-ban.