Benedek

Elindult a jelentkezés a WOMEX-re!

2015.02.19. 16:17

Programkereső

Február 14-én és 15-én kétnapos szakmai felkészítő napot tartott a Fonó és a Hangvető, ahol hazai és külföldi szaktekintélyek tartottak előadásokat a Womexre való jelentkezés praktikumaitól kezdve a zenekari image-építésig tartó széles skálán. Annyi biztosan kiderült, hogy például a jó biográfia és fotó majdnem olyan fontos, mint a színvonalas zene.

A 14-ei délelőtt folyamán Morcz Furzsina, a Zeneipari Hivatal munkatársa a biográfia-írásról és a jelentkezés menetéről tartott izgalmas előadást, melynek anyaga ezen a linken letölthető. Példákkal szemléltette, hogy a biográfiában a figyelemfelkeltő sztorinak sokkal nagyobb a jelentősége, mint a zenekar évszámokkal és tagcserék elmesélésével teletűzdelt hosszadalmas leírásának. Beszélt a sajtófotókról is, amikben egységességre, eredetiségre és ötletességre kell törekedni.

logo
logo

Ebéd után "Pályázatok a WOMEX zsűri szemszögéből" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak Weyer Balázs moderálásával. Az asztal körül Simon Broughton, a legnagyobb világzenei szaklap, a Songlines főszerkesztője, Petr Dorůžka, a prágai világzenei rádió főszerkesztője, korábbi WOMEX-zsűritag, Dragi Sestic producer, valamint Amira Medjunanin bosnyák énekesnő mondták el tapasztalataikat. Szó volt arról, mire kell figyelni az arculatépítésnél, milyen arányban érdemes az autentikát az egyéni hangvétellel ötvözni, valamint arról is, hogy hogyan kell a nemzetközi szaktekintélyeket, producereket "megkörnyékezni", vagyis hogyan lehet értékes kapcsolatokra szert tenni az esemény során.

Kora délután Lelkes András, a Hangvető munkatársa mondta el, milyen szereplési lehetőségek lesznek a Womexen a versenyprogramban való részvételen kívül. Őt Simon Brougton előadása követte, aki főként arról beszélt, hogyan érdemes prezentálnia magát egy zenekarnak a nemzetközi sajtóban. Előadásában külön kitért a jó minőségű, figyelemfelkeltő sajtófotókra és a magyar nevek leírására is. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos nevek mást jelenthetnek ugyanis angolul, mint magyarul, pl. Both Miklós.

Ezután ismét egy kerekasztal-beszélgetés következett Harcsa Veronika bevonásával. A jazzénekesnő elmesélte, hogyan szerepelt a nemzetközi showcase-eken és helyzetgyakorlatokkal szemléltette, hogy mi az önpromotálás elegáns módja és mi számít nyomulásnak. Kora este mini-showcasre került sor, ahol hat zenekar mutatkozott be, őket másnap személyes konzultáción értékelte az alkalmi nemzetközi "zsűri".

A WOMEX pályázatokat ápilis 10-éig lehet benyújtani ezen a linken.