Emőke

Kiderült, hol lesz a Nemzetközi Jazz Nap központja

2015.02.25. 13:20

Programkereső

A világszerte koncertekkel és más rendezvényekkel ünnepelt áprilisi nemzetközi jazznap központi helyszíne idén Párizs lesz - jelentette be Herbie Hancock jazz-zongorista, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagykövete és Irina Bokova, a szervezet főigazgatója február 25-én. A nemzetközi jazznaphoz kapcsolódik a jazznap.hu elnevezésű rendezvény is, amely idén második alkalommal valósul meg a Fidelio támogatásával.

A francia fővárosra közel százéves jazzhagyománya miatt esett a választás - hangsúlyozták az UNESCO képviselői. A zenei műfaj az első világháború idején jelent meg Párizsban, amikor az oda érkező afroamerikai katonák magukkal hozták a jazz hagyományát is. Az eseményt a szervezők egyben az UNESCO fennállásának 70. évfordulóját ünneplő programsorozat egyik kiemelkedő rendezvényeként kezelik. Herbie Hancock hozzátette azt is, hogy reményei szerint az esemény felemelő, pozitív üzenetet fog hordozni a januári terrorista támadások hatása alatt álló francia főváros számára. "A dzsessz nem csupán valamelyik etnikai csoport, hanem minden ember számára szól. Fel kell ismernünk azt, ami hasonlóvá tesz bennünket, miközben tisztelnünk kell mindazt, ami különbözőséget teremt közöttünk" - mondta a világhírű zongorista.

Herbie Hancock
Herbie Hancock

Hasonlóan vélekedett Irina Bokova is, aki szerint a dzsessz nem csupán a zenéről, hanem a polgári jogokról, az emberi méltóságról és a kultúrák közti párbeszédről is szól. A nap eseményeit az UNESCO párizsi épületében rendezendő koncert koronázza meg, melyen olyan dzsesszhírességek lépnek fel, mint Herbie Hancock, a szaxofonos Wayne Shorter és Igor Butman, Dee Dee Bridgewater és Dianne Reeves énekesnők, valamint a trombitás Huge Masekela. Emellett a francia főváros különböző helyszínein 50 koncert és előadás is lesz április 30-án.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi jazznappá. Az idei programsorozatban az ENSZ 196 tagállama tervez részt venni. Tavaly az eseménysorozat házigazdája a japán Oszaka volt. A Nemzetközi Jazznaphoz kapcsolódik idén már második alkalommal a magyar rendezvénysorozat, a jazznap.hu is: a Fidelio támogatásával megvalósuló ingyenes koncertek és programok a műfaj megismertetését és népszerűsítését tűzték ki célul. A tavaly nagy sikerrel debütált esemény nemcsak Budapest jazzklubjait, kocsmáit, kávézóit vonta be a kezdeményezésbe, hanem számos vidéki és határon túli városban is jelen volt programjaival.