Irén, Írisz

Széki lakodalom

2015.02.27. 10:00

Programkereső

Az erdélyi Szék, a táncház mozgalom mintájául szolgáló község, a Kárpát-medence egyik legjobban kutatott települése. Szinte végeláthatatlan a Szék községgel kapcsolatos publikált írások, hangfelvételek száma, az Árendás Péter szerkesztésében most megjelent Széki lakodalom című könyv mégis egyedülálló a maga nemében.

A sokszínű kötetben helyet kaptak Szék történetéről és a széki népszokásokról már korábban megjelent írások, valamint a széki lakodalom teljes és részletes bemutatása a lakodalom egyes mozzanataitól a vőfélyversekig. A kéziratot a szerzők, Gráfik Imre és Turbéky Dénes még az 1980-as években lezárták, így a könyv egy olyan időszak gazdag néphagyományait mutatja be, amikor ezek a népszokások még elevenen éltek. Ehhez kapcsolódik a könyv mellékleteként Turbéky Dénes 98 színes fényképe, melyeken végignézhetjük a székiek mindennapjait, valamint időrendben a lakodalom teljes menetét.

Ezek a képek, valamint a helyszínen készült "funkciós" hangfelvételek a CD-ROM mellékleten is helyet kaptak. Az 1977-ben és 1983-ban készült felvételeken a legendás Ádám István "Icsán" és Dobos Károly bandája muzsikál, de belehallgathatunk a vőfélyversekbe vagy a templomi szertartás részletébe is.

Széki lakodalom
Széki lakodalom

A néprajzi leírások és a fényképek mellett a könyvben szerepel még tíz széki lakodalmas dallam kottás közlése. Ugyancsak a könyv részét képezi Széki Soós János lakodalommal, zenészekkel kapcsolatos öt esszéje. Ezekből az utolsó Nem úgy van most címmel már a jelenkori, 2014-es állapotokat mutatja be.

A könyv utolsó nagy fejezete Szék község teljes honismereti bibliográfiája, melyet a kötet lektora, Varga Sándor állított össze. Itt ötvenhét oldalon keresztül kereshetők a Székkel kapcsolatban ez idáig megjelent könyvek, tanulmányok, cikkek és publikált hangfelvételek. Ez a maga nemében egyedülálló lista sokak segítségére lehet, akik e témában szeretnének jobban elmélyülni, kutatni. A könyvet a Hagyományok Háza adta ki, megvásárolható a Hagyományok Háza webáruházán keresztül és a Mesterportán. A kötetet Árendás Péter szerkesztette.