Emma

Grammy-nominált perzsa szetárvirtuóz a Trafóban

2015.03.13. 13:31

Programkereső

A perzsa klasszikus zene újabb két kiváló mestere érkezik a Trafóba március 22-én a Gift szakrális zenei sorozat tizenegyedik koncertjére: a tár és a szetár hangszerek elsőszámú virtuóza Hossein Alizadeh, és kísérője Madjid Khaladj.

Az 1950-es születésű Hossein Alizadeh a perzsa klasszikus zene egyik legkiemelkedőbb képviselője. Zenei tanulmányait Teheránban, majd Berlinben végezte. Előadóként bejárta a világot, de dolgozott az iráni nemzeti rádiózenekar élén is karmesterként és szólistaként. Nyugaton a karrierje Bejart balettársulatának zenekarában indult, jelenleg a teheráni zeneakadémián tanít. Egy tucatnyi lemezt készített, közülük a 2004-es Endless Vision Grammy nominált lett a legjobb világzenei album kategóriában.

A perzsa klasszikus zene legszenvedélyesebb dobosa Madjid Khaladj 7 éves korában kezdett tombakon tanulni, de több perzsa ütőhangszernek is mestere és tanítója. Nemzetközileg elismert, aktív zenész, készített felvételeket és filmzenéket Ry Cooderrel és Lisa Gerrarddal. 1984-ben a Sorbonne-on kapott tanári pozíciót a közel-keleti zenetudományok intézetében, majd 1998 óta a párizsi Cité de la Musique és a bázeli zeneakadémia hallgatóinak tanít perzsa zenét. Érdeklődése fókuszában a perzsa klasszikus zene és az improvizáció kapcsolata áll, mely alapjaiban meghatározza ütőhangszeres játékát. Hossein Alizadeh rendszeres partnere, de járt már a Trafóban 2011-ben Kayhan Kalhort kísérve.