Konstantin

Népzene Kolozsváron

2015.03.13. 12:37

Programkereső

Igazi zenei unikumot mutat be a Fonó március 20-án: Ovidiu Barteş, egyedülálló román hegedűs, aki a népzenét komolyzenészekre jellemző kristálytiszta hegedűjátékkal szólaltatja meg. Eddig még soha nem lépett fel Magyarországon; megtiszteltetés a Fonó számára, hogy elsőként a mi színpadunkon hallhatja a hazai közönség a FolkEmbassyvel és Urszuly Kálmán kolozsvári muzsikussal együtt.

"Az én igazi vezéreszmém, amelynek, mióta csak, mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré válásának eszméje (...) . Ezt az eszmét igyekszem - amennyire erőmtől telik - szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab, vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!"  (Bartók Béla)

Ovidiu Barteş végletekig kifinomult technikával játszik erdélyi népzenét. Egyedülálló, ahogy a népzenei ízt komolyzenészekre jellemző kristálytiszta hegedűjátékkal szólaltatja meg. Barteş zenéjét Soós András, a FolkEmbassy prímása és művészeti vezetője gyermekkora óta figyelemmel kíséri, így külön öröm számára, hogy vállalta a közös muzsikálást. A koncert egyfelől bartóki gondolatot húzza alá, és mutat rá a román és magyar kultúra hasonlóságaira, másfelől pedig az erdélyi népzenének egy újabb szeletét hozza el a budapesti közönségnek.  ). Barteş maga is ír és hangszerel népzenei ihletésű komolyzenét, most azonban elsősorban olyan dallamokat mutat be, amelyeket bárki ismerhet egy-egy mezőségi, szamosmenti vagy kalotaszegi gyűjtésről. A FolkEmbassy tagjai kísérik a kolozsvári Urszuly Kálmánnal kiegészülve. A másfél órás kétrészes koncertet táncház követi, házigazda: Hajdú Flórián.

Kérdésünk: Hányadik alkalommal lép fel Magyarországon Ovidiu Barteş?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a mácrius 20-i koncertre.