Zita, Mariann

Baló István mint kiemelt tanár

2015.03.23. 23:04

Programkereső

A magyar jazzélet kiemelkedő dobosát tanári munkájáért ismerték el a Tatabányai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában rendezett fesztiválon.

Baló István a Dresch Quartet, a Borbély Műhely és a Nigun dobosa tanári munkájáért (mint a Dallam Ami, Tatabánya zeneiskola dobtanára) részesült elismerésben. A Komárom-Esztergom Megyei Zeneiskolák 50. Kamarazene fesztiválján lépett fel három növendéke az „Első lépések" című szerzeménye előadásával. A trió tagjai: Hambetiu Friderika, Csermák Marcell és Hager Baldvin. A megírt darab sok improvizációt is tartalmazott, így az előadók saját elképzeléseiket is be tudták mutatni. Köszönhetően annak is, hogy a leírt részeket és ez egyéni elképzeléseket az előadók hibátlanul valósították meg, Baló István Kiemelt tanári teljesítmény oklevelet kapott.


Baló István, a hazai jazzélet meghatározó alakja, 1978-ban végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán. Zenei pályafutása során többek olyan kiváló zenészekkel koncertezett és készített felvételeket, mint Regős István, Dés László, Másik János, Binder Károly, Dresch Mihály, Gadó Gábor, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Párniczky András (Nigun zenekar), Borbély Mihály, John Tchicai, David Murray, Archie Shepp, Dewey Redman, Chico Freeman, John Zorn. Szabados György zenekarának tagjaként aktív résztvevője volt a magyar „szabad zene" születésének.

Baló István
Baló István

Jelenleg a Dresch Quartetben, a Borbély Műhelyben, Bacsó Kristóf, valamint Földi Gergő zenekarában állandó tag, de alkalmanként fellép Grencsó István, Benkő Róbert, Hock Ernő, Egri János, Birta Miklós, Fenyvesi Márton együttesében is. Aktív zenei tevékenysége mellett több mint harminc éves pedagógiai tapasztalattal rendelkezik, saját kidolgozott módszere szerint tanít. 2008 szeptembere óta a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének oktatója.