Konrád, Tivadar

Karintiai dallamok csendülnek az Opusban

2015.03.25. 18:51

Programkereső

Máricus 27-én kultúrák metszéspontján szólal meg az osztrák Wolfgang Puschnig kvartettjével a BMC jazzklubjában.

Nyitottság a világra, nem megfeledkezve arról, honnan jöttünk - világpolgárság erős hazai gyökerekkel: ezt a gyakran csupán üres frázisként használt bipolaritást Wolfgang Puschnig emberként és muzsikusként is példamutató módon testesíti meg. Ennek köszönhető, hogy az osztrák szaxofonos a nyolcvanas évek óta az európai jazz egyik példaértékű képviselője.

Wolfgang Puschnig
Wolfgang Puschnig

Ausztria legdélebbi tartománya, a germán, szláv és latin kultúrák metszéspontján elhelyezkedő Karintia volt az a hazai közeg, amely kezdettől formálta Puschnig gondolkodásmódját és érzésvilágát. A játékára oly jellemző elégikus intonáció és dallamvezetés a laikusokat és az ínyenceket egyaránt mélyen megérinti, bizonyítva hogy a már-már zavaróan áttekinthetetlen posztmodern sokszínűség korában is lehetséges egy szinte romantikus, már az első hangtól azonosítható kifejezésforma kialakítása.

Ahogy azt a kvartett neve is jelzi, nemzetközi zenésztársak helyett Puschnig hamisítatlan hazai csapattal jön most az Opusba, persze valamennyiük egyaránt szereplője az Ausztria határain túlmutató jazzéletnek is. Paul Urbanek vagy hetven CD-n működött közre eddig, játszott Ornette Colemannel vagy Alegre Correával. Raphael Preuschl, aki a hónap elején David Helbock trióját erősítette az Opusban, ezúttal hagyományosabb hangszerét használja a basszus ukulele helyett, remek ritmusszekciót alkotva Reinhardt Winkler dobossal.