Sándor, Ede

Az Udvarhely Néptáncműhely a Hagyományok Háza vendége

2015.04.07. 10:44

Programkereső

Egy családi és egy felnőtteknek szóló előadással érkezik Budapestre az Udvarhely Néptáncműhely. A magyarországi bemutató alkalmával április 10-én este 7-kor a Köz című előadást mutatják be, amely az egyénnek a közösségben betöltött szerepéről, és a közösségek fontosságáról szól, április 11-én 11 órától pedig a Tündér Erzsébet történetét az Eltáncolt mesék sorozat keretében láthatják.

Köz, közjó, közérdek, közösség - manapság hangzatos szavak.  Milyen mértékben segítjük, szolgáljuk egyénenként jelen világunkban közösségünk érdekeit? A táncelőadás formai keretét a Kárpát-medencei néptáncok évszázados fejlődésének változatai és annak jól behatárolható állomásai, kronológiai sorrendje alkotja. A dramaturgia végigvezet különböző, a jelen korban is érvényes történeteken: az egyén sokrétű viszonyulása a közvetlen életterét alkotó közösséghez, férfi-férfi közt létező egészséges vagy ártalmas versengés, férfi-nő közötti kapcsolatok milyensége, nő-nő közötti rivalizálás. A szituációk átélhető, izgalmas, az érzékekre és az értelemre egyaránt ható előadás-nyelvezetet eredményeznek

A Tündér Erzsébet című előadás egy magyar népmese tüneményes, csodálatos világába hívja közös barangolásra a gyerekeket és szüleiket.

"De már, vagy volt szép tánc vagy nem az elébbi, földi ember szeme ilyet még nem látott. Táncol, táncol Tündér Erzsébet, s egyszer csak, halljatok csudát! - mit gondol, mit nem, olyat penderül, hogy abban a szempillantásban fehér galambbá változott, s hopp! felröppent egy körtefára."

Udvarhely Néptáncműhely - A köz
Udvarhely Néptáncműhely - A köz

Azok számára, akik elmerülnek a tündérmese mondanivalójában, a mese mély, csendes tóvá válik, és először saját képét tükrözi vissza. Ám a tükörkép mögött hamarosan felfedezzük lelkünk belső kavarodását - a mélységeket, és azt, hogy miként érhetjük el küzdelmeink jutalmát: a békét magunkban és a világban. Merjünk nagyokat álmodni, fantáziánkat bátran használni, és ha álmaink eléréséért elszántan küzdünk, emberséggel, tisztességgel haladunk a megpróbáltatásokkal kikövezett úton - akárcsak a népmesékben -, vágyaink, céljaink beteljesülnek. A műsor után kézműves-foglalkozáson lehet részt venni. 

Az 1998 őszén alakult Udvarhely Néptáncműhely fokozatosan alakult nyitott koreográfiai műhellyé, kortárs táncszínházzá. Az Udvarhely Táncműhely az elmúlt három évben megtalálta az irányvonalat, amelyen haladni szeretne: kortárs szemléletű együttes kíván lenni, amely a népi kultúrát (mindenek előtt a Kárpát-medence folklórkincseit) használja produkciói alapanyagául, de úgy, hogy azzal érvényes, a jelenkor igényeinek is megfelelő kortárs-táncszínházat hozzon létre.