Konrád, Tivadar

Bemutatkoznak Oláh Krisztián formációi

2015.04.07. 12:45

Programkereső

A fiatal jazz-zongorista közkedvelt triója és új szeptettje április 14-én a Zeneakadémia Koncertközpont Jazz itt! sorozatában lép fel.

Ötéves kora óta zongorázik a méltán elismert Oláh Kálmán fia, aki a Bartók Konzervatóriumot még klasszikus szakon végezte el, de nem volt kérdés számára, hogy maga is a Jazz Tanszékre felvételizik. Bár még csak egy éve Binder Károly növendéke a Zeneakadémián, máris egy sor szép eredménnyel büszkélkedhet: 2011-ben a Vukán György által alapított Creative Art versenyen kapott különdíjat, 2012 nyarán beválogatták a Roots&Routes nemzetközi tehetséggondozó program EUtropia című projektjébe, 2013-ban a Marosvásárhelyi Jazz-versenyen kapott első díjat, 2014-ben pedig a nottinghami jazz-zongora versenyen került be a legjobb négy közé.

Oláh Krisztián Trió
Oláh Krisztián Trió

Az Oláh Krisztián Triót még konzisként alapították a bőgős Schildkraut Vilmossal, illetve Serei Dániel dobossal (akik azóta már szintén zeneakadémisták), 2012 májusában bejutottak a Bukaresti Nemzetközi Jazzverseny elődöntőjébe, és a budapesti klubéletben is egyre keresettebbek. Repertoárjukon jazz örökzöldek és modern bebop számok mellett jelentős aránnyal bírnak a tagok saját szerzeményei, s a spontán közös improvizációnak is előszeretettel hódolnak.  

Oláh Krisztián Trió
Oláh Krisztián Trió

Az április 14-ei koncert első félidejében a trió többségében saját számokat játszik majd (Serei és Schildkraut egy-egy, a Oláh Krisztián pedig két szerzeménnyel képviselteti magát), a szünet után pedig négy fúvóssal kiegészülve térnek vissza a Solti Terem színpadára. Bille Gergő, Uher-Győrffy Bálint, Ördög Krisztián és Barbinek Gábor szintén a Zeneakadémia Jazz Tanszékének hallgatói, s az Oláh Krisztián Septet debütáló fellépésére Joe Henderson, Jimmy Rowles és Thelonious Monk - a zenekarvezető által hangszerelt - szerzeményei mellett egy Oláh Krisztián-számmal készülnek a fiatalok. A trió eddigi sikerei alapján a koncert túlzás nélkül igazi szenzációnak ígérkezik.