Ervin

Vissza a gyökerekhez

2015.04.14. 16:41

Programkereső

A Zeneakadémia Akusztikus, autentikus népzenei sorozatának következő koncertjén ízig-vérig csángó zenészek játszanak gyimesi és moldvai népzenét a műfajhoz képest rendhagyó helyszínen: a Solti terem színpadán.

Az 1970-es évek elején elindult táncházmozgalmat gyakran azonosítják az erdélyi vonós zenével. Az kétségtelen, hogy a kezdeti figyelem e területek felé irányult, de bő tíz évvel később új színek is megjelentek a palettán. Egy hórihorgas, aszkéta termetű, kerek szemüveges fiú, becenevén Szigony, 1988-ban megalapítja a legendás Tatros együttest. Ő Kerényi Róbert, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy megismerje a közönség Moldva és Gyimes népzenéjét és táncait. A sodró lendületű körtáncok, az archaikus népdalok és népénekek gazdag világa sokakat ejtett rabul. Az új irány gyorsan bizonyította páratlan vitalitását, „reakcióba lépve" a kortárs művészetekkel; elsősorban alternatív színházi körök fogadták be. Kerényi Róbert 1997-től a Szigony zenekar vezetője.

Szigény zenekar
Szigény zenekar

Partnerük ezúttal a moldvai származású Petrás Mária lesz. A népdalénekesnő koncertpódiumra vezető útja rögös és korántsem mindennapi. Egy tősgyökeres moldvai csángó földműves család szülöttjeként nyolc testvér mellett nevelkedett egy romániai kis faluban. Középiskolai tanulmányait először egy elektroműszerészi szakközépiskolában végezte, első diplomáját pedig a brassói népfőiskola a grafika szakán szerezte. Mindeközben gimnáziumi érettségit is tett, majd dekoratőrként (!) kezdett dolgozni egy gyárban. 1990-ben jött Magyarországra, ahol elsőként a magyar írás-olvasást kellett elsajátítania, hogy elvégezhesse a Magyar Iparművészeti Egyetem kerámia szakát. Az éneklés számára olyan természetes, mint másnak a levegővétel, sosem kérkedik tehetségével, pedig lenne mire büszkének lennie: 2013-ban Prima Primissima díjat nyert, a Muzsikás együttes állandó partnere, de szólóban is találkozhatunk vele a színpadon.

Petrás Mária
Petrás Mária

A formáció régi falusi zenekarok hagyományait követve a gyimesi és moldvai magyarság népzenéjét játssza. Előadásuk sajátos zenei folyamként saját belső törvényei szerint hömpölyög, és a pillanat fonja össze tízperces, megismételhetetlen „eposzokká". A koncerten ezúttal Moldva legszebb zenéiből válogatnak: szentes énekeket, szokásdalokat, balladákat, guzsalyas énekeket, valamint táncdallamokat hallhat tőlük a közönség.