Sándor, Ede

Leánydícsérő a Vigadóban

2015.04.20. 12:28

Programkereső

Újra egy színpadon a hazai világzenei színtér három kiváló énekesnője. Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ágnes április 20-án Kiss Ferenc nekik komponált dalciklusát, a Leánydícsérőt adja elő a Pesti Vigadóban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A három énekesnő már több nagy sikerű produkcióban dolgozott együtt, ezek közé tartozott a Szájról szájra és a Pávaének. Az április 20-i koncerten előadásukban elhangzó Leánydícsérő Kiss Ferenc kifejezetten rájuk komponált új dalciklusa, amely a magyar népdalkincs kortárs interpretációját varázsolja a Pesti Vigadó épületébe. A folklór ihletésű, korszerűen hangszerelt dalok gerincét Kiss Anna szövegei adják.

Művészetek Völgye - Szalóki Ági és Fenyvesi Márton
Művészetek Völgye - Szalóki Ági és Fenyvesi Márton

"A három énekesnő hol szemérmesen, hol dévaj módon kitárulkozva, hol játékosan, hol drámaian szólal meg, attól függően, hogy egy-egy hétköznapi, ünnepi vagy sorsfordító esemény mit hív elő a nőből. Másként rezdül a gyermeki, az asszonyi, az anyai lélek, más a szerelmes és a sirató nő, a "bandázó" lányok és a magány tónusa" - szerepel az ajánlóban.

Herczku Ágnes
Herczku Ágnes

A mintegy 70 perces előadás koreográfusa Horváth Zsófia, a rendező Novák Ferenc. A zenét az Etnofon Zenei Társulás szolgáltatja, amelyben ütőhangszereken Babos Károly, nagybőgőn Havasréti Pál, kobozon, gitáron, buzukin és hegedűn Kiss Ferenc, hegedűn Kuczera Barbara, szintetizátoron, harmonikán és gitáron Küttel Dávid, cimbalmon P. Szabó Dániel, szaxofonon, tárogatón, furulyán és dudán pedig Szokolay Dongó Balázs játszik. Fellép a Duna Táncműhely (Horváth Eszter, Soós Gyula András), a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (Rab Edina, Tókos-Kurucz Kata, Tókos Attila és Szeverényi Barnabás) is.

Bognár Szilvia
Bognár Szilvia