Sándor, Ede

„Apám kereste a hullámhosszt épp" - Szörényi 70

2015.04.24. 10:41

Programkereső

Szörényi Rohan az idő címmel jelenik meg könyv a Librihez tartozó Trubadúr Kiadó gondozásában. Stumpf András könyvét zenés műsor keretében mutatják április 28-án este a Muzikumban.

„Apámnak, a rádiónak és a véletlennek volt köszönhető az is, hogy először hallottam rock and rollt. A Fater kereste a hullámhosszt épp, amikor egyszer csak éktelen sikításra lettem figyelmes. »Állj, Fater, várj! Maradj csak ott!« Little Richard énekelte a Long Tall Sally-t. Ezt akkor még nem tudtam persze, fogalmam sem volt, kit és mit hallok, azt viszont éreztem, hogy ez valami elképesztő. Hogy hasít az erő, és szétvet az energia. Tíz-tizenegy éves voltam, de nyakon vágott az a dal, a rock and roll tenyérnyoma rajta is maradt a bőrömön, néha még ma is viszket." (Szörényi Levente)

Szörényi Levente
Szörényi Levente

Szörényi Levente gitáros, énekes, szövegíró, az Illés együttes frontembere, a magyar könnyűzene Kossuth- és Erkel-díjjal kitüntetett alkotója, számos rockopera szerzője idén hetvenéves. A jeles évforduló alkalmából a Trubadúr Könyvek gondozásában jelenik meg a zeneszerző első teljes életrajza, amelyben őszintén és nyíltan beszél a zenéről, a pályáját meghatározó zenekarokról, pályatársakról, de bőven esik szó szerelemről, hitről, magyarságról, őstörténetről, politikáról és kultúrpolitikáról is.

A Muzikum-beli zenés könyvbemutatón elhangzik néhány soha nem hallott történet és néhány emblematikus dal.

A könyvről szerzője, Stump András elmondta: „Ez a könyv Szörényi Leventéről, a 20. század magyar rockzenéjének nem csak számomra legmeghatározóbb dalszerzőjéről, énekeséről, az ő eddigi 70 évéről szól. Úgy, ahogy ő tekint vissza. E kiadványnak hangsúlyozottan nem célja tehát egy korszak oknyomozó igényű feltárása - más szereplők láthatták az elmúlt éveket akár teljesen másképp is.

Ebből a könyvből Levente személyes története ismerhető meg - a születéstől egészen a hetvenedik évig, egyes szám első személyben. Éppen ez volt az izgalmas a témában. Annak felgöngyölítése, hogyan lett az egykori rock and roll sztárból zeneszerző, majd mára az ősök tudása után a Holdvilágárokban kutató pilisi remete. Hogy mindez milyen törvényszerű folyamat eredménye volt, amelyben a neveltetésnek, majd a nőknek is kitüntetett szerep jutott, azt magam sem hittem volna. Ma már tudom a válaszokat, és bárki más is megtudhatja őket. Ott vannak a kötet lapjain." 

Az ILLÉS együttes 2005. augusztusi utolsó csíkszeredai és budapesti koncertjei után a Miskolci Illés EmlékZenekar alapítói arra vállalkoztak, hogy a magyar rock-beat zene úttörő zenekarának szellemét és életművét megpróbálják a színpadon életben tartani, és népszerűsíteni az ILLÉS együttes dalait a fiatal generáció körében is. A M.I.E.Z. megalakulása óta szerte Magyarországon és az ország határain túl számos rendezvényen lépett fel, ahol a halhatatlan ILLÉS slágereken kívül néhány, az ILLÉS életműben ritkaságnak számító dal csendült fel. A Miskolci ILLÉS EmlékZenekar magáénak tudhatja az ILLÉS együttes tagjainak támogatását, akikkel számos közös koncerten léptek már fel. A közelmúltban a zenekar megkapta Szörényi Levente megtisztelő, személyes ajánlását. A zenés könyvbemutatón a Miskolci ILLÉS EmlékZenekar kéttagú akusztikus formációja vesz részt: Vizi Viktor (ének), Füvessy Norbert (gitár, vokál).

A Muzikum Klubban április 28-án 19 órakor induló zenés könyvbemutatón részt vesz: Szörényi Levente, Stumpf András, Füvessy Norbert és Vizi Viktor, a Miskolci ILLÉS EmlékZenekar (M.I.E.Z.) tagjai, felolvas Szatory Dávid (Nemzeti Színház), a műsort pedig Horváth Gergely (a Petőfi Rádió és TV felelős szerkesztője) vezeti.