Zita, Mariann

Hajdu Klára: "Megasztárosként is a jazzt képviseltem"

2015.04.28. 09:32

Programkereső

A hazai jazzélet kiemelkedően sokoldalú énekesnője, szerzője Hajdu Klára, aki a 2008-ban alapított négyese mellett duóban is gyakran fellép. A Hajdu Klára Quartet nyitja az idei Nemzetközi Jazznapot a Müpában. A zongoránál Neumann Balázs, a bőgőnél Soós Márton, a doboknál Hoff Marcell. INTERJÚ

- Milyen koncerttel készülnek a Jazznap.hu-ra?

- A Come with Me című lemezünk anyagát játsszuk, a saját számaink mellett egy-két kortárs magyar zeneszerző kompozíciója, népdal és jazz standard is hallható lesz. A Nemzetközi Jazznap nagyon jó alkalom arra, hogy aki szereti vagy ismerkedik ezzel a műfajjal, ingyen és sok helyszínen meghallgathat koncerteket.

- Mi hívta létre a 2012 óta új felállással játszó Hajdú Klára Quartet albumát?

- Jazz standardek, pop átdolgozások és saját szerzemények alkotják a lemez anyagát. Javarészt olyan dalok, amiket már régóta szerettem volna rögzíteni. Mint például Gadó Gábor szerzeménye, a Jonathan Livingstone, amit még a Balázs Elemér Grouppal énekeltem sok éven át. A Sicily Soós Márton nagybőgős dala, amihez én írtam a Come with Me című szöveget. A Lullaby a saját szerzeményem, emellett Neumann Balázs zongoristának is szerepel egy kompozíciója az albumon, a Smoky Lights. A szövegvilág, a lelkület az én világomat tükrözi, a hangszerelést és a hangzást pedig a fiúkkal közösen alakítottuk ki. 

- A mainstream jazz és a populáris zene ötvözésén túl milyen irányba szeretne továbbhaladni?

- Eddig is sok műfajt kipróbáltam már, Elemérékkel énekeltem népzenét, régi zenét is. Ebből sokat tanultam és így alakult ki egy sajátos világ, ami a quartetre is jellemző. Több lemezre való tervem van. Nyáron készülünk új albummal, most fogjuk eldönteni, hogy milyen úton menjünk tovább. A standard muzsika éppúgy közel áll a szívünkhöz, mint a saját számaink. A kísérletezés egyre inkább teret kap a fiatal muzsikusok zenéjében. Egyre több fuzionálást hallok a kortársaimnál, van aki elektronikával próbálkozik, sokan a folkzenét is bevonják a jazzbe, vagy saját dalokat írnak a gondolataik kifejezésére. Mi is igyekszünk megújulni. 

Hajdu Klára (Forrás: Bene Dóra Blanka)
Hajdu Klára (Forrás: Bene Dóra Blanka)

- Mennyire volt egyenes az idáig megtett zenei út? A megasztáros szereplése idején bekerülhetett volna a popzenei sztárgyárba.

- Már a megasztáros lehetőség idején is, - ahová egyébként hívtak, nem magamtól mentem, - a jazzt képviseltem. Gyerekkoromban alakult ki ez a szerelem a szüleim hatására, akik ezt a műfajt hallgatták. Tizennégy éves korom óta jazzéneklést tanultam. Azt gondolom, hogy kijelölt volt számomra ez az út. Végigjártam a szamárlétrát, különböző zenekarokban tanultam, bontogattam a szárnyaimat. Aztán ahogy húszévesen bekerültem a Balázs Elemér Groupba, egyből besoroltak a profik közé, és meg kellett felelni az elvárásoknak. Nagyon szerencsés vagyok, mert amellett, hogy megtettem mindent és megtanultam, amit csak lehetett, mindig jó lehetőségek jöttek. Soha nem kellett erőszakosan kopogtatnom, keresgélnem. Nyilván amiatt, hogy szívből csinálom, a közönségtől is azt a visszajelzést kapom, hogy érzik és szeretik a zenémet.

Hajdu Klára Quartet (Fotó: Bene Dóra Blanka)
Hajdu Klára Quartet (Fotó: Bene Dóra Blanka)

- 2012 óta új felállásban működik a Hajdu Klára Quartet. Milyen szakmai indokok álltak az együttes átalakulása mögött?

- A Balázs Elemér Groupból is 2012-ben szálltam ki közel egy évtized után. Elindultam egy másik úton, hogy megtaláljam magamat és a saját hangomat. Ehhez szakmailag és emberileg is a legjobb partnereket választottam, hiszen zenésztársaim egytől-egyig a fiatal generáció keresett, tehetséges muzsikusai. Aki ismeri a Balázs Elemár Group munkásságát és a mi lemezünket, hallhatja, hogy igazából nem szakadtam el attól a zenétől, sokat merítettem belőle. 

- A hazai klubkoncertezés és fesztivál-fellépések mellett mennyire tudnak nyitni a külföldi meghívások felé?

- A Hajdu Klára Quartet megújulásának harmadik évfordulója és az első lemezünk után most jött el az ideje a kifelé nyitásnak. A Come with Me című albumunk külföldre is kikerült, most fogunk nagyobb kiadókat megkeresni a lemez terjesztése ügyében, és a következő lemezünket szeretnénk külföldön is megjelentetni. Ha már a kinti polcokon ott van az album, könnyebben tudunk külföldi fellépéseket szervezni. Jelenleg Bécsbe és Romániába vannak meghívásaink.

Hajdu Klára
Hajdu Klára

- Az éneklés mellett régóta foglalkozik tanítással is. Hogyan került a tanítás közelébe?

- Pedagógia szakos gimnáziumban érettségiztem, és már akkor tudtam, hogy a későbbiekben tanítással is szeretnék foglalkozni. Majd elvégeztem a jazz konzervatóriumot, és csak azután szerzetem diplomát a Zeneakadémián. Azóta kezdtem el tanítani a Tóth Aladár Zeneiskolában, a Rajkó Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskolában, a Vienna Konservatoriumban, jelenleg pedig az idén elindult Premier Művészeti Szakközépiskolában, emellett harmadik éve Az ének iskolája című tévéműsorban vagyok énektanár.