Sándor, Ede

A Bert Seager Trió jazzkoncertje

2015.04.30. 13:24

Programkereső

Először jár Magyarországon a május 5-én a CEU-n koncertező zongora-nagybőgő-ütőhangszer kamaratrió. A formáció csupa saját szerzeményt játszik, és folyamatosan kutatja a jazz sztenderdektől eltérő hangzásokat.

Zenéjüket a közönség örömteli kifejezőereje, bensőségessége, csillogó hangzása miatt élvezheti, és azért, mert a zenészek legalább annyira figyelmes hallgatók, mint amennyire érzékeny játékosok.

Bert Seager amerikai jazz zongorista, zeneszerző, rendszeresen jelentet meg lemezeket, emellett tanár is a New England Konzervatóriumban. Bert nemzetközi jazzfesztiválokon lépett fel Kanadában, Peruban, Bulgáriában, Jordániában, Ecuadorban, Izraelben és tizenötször Japánban. Zeneszerzőként háromszor nyerte el a nagy presztizsű MacDowell művészeti ösztöndíjat Peterborough-ba. 15 nemzetközileg elismert lemezt adott ki. A Cadence Magazin szerint zenéje "lelkes optimizmussal" telített, a Boston Globe pedig azt írja: "az efféle túláradás mozgatja a jazzvilágot."

Bert Seager Trió
Bert Seager Trió

Ehud Ettun izraeli nagybőgős New York Blue Note-jától kezdve, Washington Kennedy Centerén át Boston Symphony Hall-jáig sok helyszínen megfordult már, és olyan művészekkel működött közre, mint Danilo Perez, Fred Hersh, Eli Degibri, Anat Cohen, Németh Ferenc, Donny McCaslin, Frank London és mások.

Yshai Afterman izraeli ütős a világzenei színpad magával ragadó új hangja, indiai, török, perzsa és arab hagyományokat ötvöz modern újításokkal, egyszerre erőteljesen technikai, dallamos és ritmikus stílust szülve ezzel. Yshai a Cooperman Frame Drums (Egyesült Államok), Hands On Drums Percussion (Németország) és Kandu Cajons (Izrael) formációk tagja. A Közép-európai Egyetem Auditóriumában megrendezésre kerülő koncertjük ingyenes. Páratlan lehetőség, hogy megismerjük az amerikai és a két izraeli jazz zenészt, nem érdemes kihagyni.